Nogometni savez BiH danas o aferama u bh. nogometu

Nogometni savez Bosne i Hercegovine danas očekuje buran dan. U centru pažnje sudijska odluka u Bijeljini, ponuđene ostavke Elmira Pilava i Ibrahima Hasanbegovića, dešavanja na revanš utakmici Kupa BiH, te afera “Cener”.

Sudijska komisija NS BiH razmatrati će primjedbe na suđenje u devetom kolu Lige za prvaka i Lige za opstanak. U fokusu će biti suđenje Antoni Bandića iz Gruda, koji je u posljednjem minutu sudijskog vremena utakmice u Bijeljini dosudio u najmanju ruku diskutabilan jedanaesterac za Zrinjski, iz kojeg su Mostarci došli do trijumfa nad Radnikom (2:1) i vjerovatno do nove titule državnog prvaka.

Nedugo zatim zasjedat će Izvršni odbor NS BiH, čiji će članovi raspravljati i o ponuđenim ostavkama Elmira Pilava, direktora sportskog odjela i Ibrahima Hasanbegovića, predsjednika Komisije za sudije i suđenje. Ponuditi mandate na raspolaganje, kako su istakli ”iz moralnih razloga”, Pilav i Hasanbegović odlučili su se nakon što je poslije niza sudijskih grešaka i sumnjivih dešavanja na nekim od utakmica završnice šampionata došlo u pitanje regularnost takmičenja. Izvršni odbor će, vjerovatno, zauzeti i zvanični stav oko (ne)regularnosti na utakmicama Premijer lige BiH.

Na ponovljenoj sjednici Disciplinska komisija NS BiH razmatrat će kaznu za NK Široki Brijeg radi dešavanja na revanš utakmici Kupa, na kojoj su pristalice domaćeg kluba izviždale državnu himnu BiH, skandirali ”Za dom spremni”, istakli ratnu zastavu Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), tvrdim predmetima u nekoliko situacija gađali sudije i igrače Sarajeva, koristili pirotehniku.

O ”aferi cener”, u kojoj je menadžer Sanel Klopić sa 10.000 maraka, prema objavljenom audio snimku, pokušao podmititi golmana Olimpica Dejana Bandovića, kako bi do trijumfa u Ligi za opstanak došao Metalleghe BSI, tužioci NS BiH posao bi trebali okončati do srijede. Cijeli predmet gotovo sigurno biće proslijeđen i Tužilaštvu BiH, prenosi agencija Anadolija.

Takmičarska komisija NS BiH najkasnije do petka trebala bi se očitovati i o registraciji utakmice Metalleghe BSI – Olimpic, završenoj rezultatom 1:1, no zbog spomenute afere zvanično još uvijek nepriznate.

O događanjima u šampionatu i najnovijim dešavanjima unutra NS BiH zainteresovala se i Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) čija bi reakcija, odnosno istraga mogla uslijediti u narednim danima.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*