PSBiH: Spriječiti korupciju u javnom sektoru i vratiti povjerenje građana

Unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti sukoba interesa i efikasna borba protiv korupcije ključni su zadaci koji su pred Bosnom i Hercegovinom, rečeno je danas na otvaranju konferencije nazvane “Sprečavanje sukoba interesa u BiH – Unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira”.

Skup je organizirala Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u saradnji s Vijećem Evrope, Delegacijom Evropske unije i Misijom OSCE-a u BiH s ciljem da se preispita i daju preporuke za funkcioniranje postojećeg mehanizma na državnom nivou za sprečavanje sukoba interesa za izabrane i imenovane nositelje javnih funkcija.

Organizatori i učesnici konferencije posebno su istaknuli da postojeći sistem za sprečavanje sukoba interesa i samim tim borbu protiv korupcije na državnom nivou ne funkcionira adekvatno još od uspostavljanja 2013. godine, na šta su međunarodni dužnosnici i upozoravali.

Kako je istaknuto, budući da se BiH obavezala Reformskom agendom, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom, ali i članstvom u Vijeću Evrope i OSCE-u, od ključnog je značaja da se taj sistem unaprijedi da bi se vratilo povjerenje građana u javni sektor i institucije.

EU:Borba protiv korupcije-osnovni prioritet
Govoreći o stvarima koje u sistemu ne funkcioniraju zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno podsjetio je da međunarodni standardi nalažu da tijelo koje implementira zakon mora biti nezavisno, kvalificirano i mora postojati pravo na žalbu te je stoga apelirao na bh. institucije da uspostave funkcionalan sistem i omoguće bolji kvalitet službi.

Šef Odjela za politiku djelovanja i planiranje Misije OSCE-a u BiH Joeri Maas ocijenio je da je borba protiv korupcije jedan od osnovnih prioriteta za BiH i njene zvaničnike koji su se dogovorili da će koristiti sve mogućnosti da bi građanima omogućili sredinu koja će biti slobodna od korupcije.

– Borba protiv korupcije je mnogo šira od samo aktivnosti pravosudnog sektora jer je i prevencija jednako važna. Ključna komponenta prevencije korupcije u javnom sektoru je uspostava efektivnog mehanizama za borbu protiv sukoba interesa – naglasio je Maas.
Podsjetio je da se BiH članstvom u OSCE-u obavezala da uvede, održava i jača sisteme koji će sprečavati sukob interesa uključujući i izjave o imovinskom stanju za javne zvaničnike i politički izložene osobe, a sve to ima za cilj osigurati da privatni interesi javnih zvaničnika ne dolaze u sukob s javnim dužnostima da bi mogli raditi u najboljem interesu građana.

– Trenutni sistem na državnom nivou ne funkcionira adekvatno još od uspostavljanja – naglasio je Maas, ističući da se povjerenje građana u vladavinu prava i demokratske institucije mora uspostaviti te da su ključna komponenta toga efektivni mehanizmi za sprečavanje sukoba interesa.

Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Stefanek također je kazao da je BiH članica Vijeća Evrope od 2002. godine te da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta u postupku praćenja nakon pristupanja Vijeću Evrope.

Podsjetio je da Vijeće Evrope ima uspostavljena dva tijela koja ukazuju na probleme korupcije i to Venecijansku komisiju, koja je izdala dva mišljenja o Zakonu o sukobu interesa BiH (2008. i 2010.), a tu je i GRECO (Grupa zemalja u borbi protiv korupcije) koji je izdalo izvještaj u februaru 2016. godine u kojem su date preporuke za BiH.

Bh. zvaničnici:Hitno donošenje novog  zakona
Predsjedavajući Komisije za odlučivanje o sukobu interesa PSBiH Jasmin Emrić kazao je da je u ovom sazivu usvojeno devet odluka o pokretanju postupka i četiri o sankciji, ističući da sadašnji zakonodavni okvir nije zadovoljavajući.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić smatra da će u okviru konferencije biti prepoznata potreba za donošenjem novog zakona ili izmjena postojećeg Zakona o sukobu interesa koji će ovo pitanje riješiti tako da se implementiraju standardi u ovoj oblasti.

– S tim u vezi i zakon o parlamentarnom nadzoru, koji je sastavni dio onoga što se smatra borbom protiv korupcije vrlo brzo bi se trebalo naći u parlamentarnoj proceduri, a vidjet ćemo kakva će njegova sudbina biti – kazao je Bojić.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić podsjetio je da u okviru Agencije postoji ured zadužen za sukob interesa koji je ranije bio u Centralnoj izbornoj komisiji, ali direktor Agencije nema nikakvu nadležnost nad njegovim radom.

Šabotić ističe da ovakvo zakonsko rješenje nema nigdje u svijetu, dodajući da rukovodstvo Agencije potpada pod Zakon o sukobu interesa, jer je riječ o imenovanim zvaničnicima, a oni sami odlučuju o sukobu interesa.

Učesnici konferencije, kojoj prisustvuju parlamentarci, predstavnici izvršne vlasti te predstavnici civilnog društva, izrazili su očekivanje da će na današnjem skupu biti usvojeni zaključci koji će ići u smjeru unapređenja sistema sukoba interesa u BiH, odnosno da se zakon unaprijedi kako bi se unaprijedili učinkoviti mehanizmi kontrole.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*