Mulabdić: Učenica drugog srednje igrala igricu “Plavi kit”

Nakon informacije da je opasna igra “Plavi kit” stigla i u BiH, ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić je medijima saopštio da je i sarajevska policija jučer dobila informaciju o ovoj igrici u jednoj školi.

Mulabdić je kazao da je informacija primljena jučer, te da je slučaj proslijeđen Federalnom MUP-u.

“Mi smo jučer zaprimili jednu takvu prijavu i radi se o učenici drugog razreda srednje škole. To smo poslali Federalnom MUP-u koji u svojim okvirima ima odjeljenje “cyber kriminal” i njima je slučaj proslijeđen”, kazao je Mulabdić.

Dodao je da je učenica već počela igrati navedenu igricu.

“Po mojim saznanjima, ta učenica je već prihvatila igru i takvu smo informaciju zaprimili i proslijedili na dalje postupanje. Apelujemo pogotovo na roditelje da malo više obrate pažnju u cilju prevencije i zaštite svoje djece”.

Kako počinje igrica
– Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” onlajn igre “Plavi kit”.

Ova opasna igrica koja funkcioniše tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj društvenoj mreži dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, “Plavi kit” potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji

Igrica tjera decu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubistva zbog ove igrice, jer onaj ko pokuša da prestane da je igra ili da je obriše počinje da dobija prijeteće poruke.

Jedan slučaj zabilježen je i u Srbiji gdje je jedanaestogodišnji dečak počeo igrati igricu, ali su njegovi drugovi obavijestili roditelje koji su sve prijavili policiji.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*