Održan sastanak u Predsjedništvu BiH o upitniku EU

Danas je u Sarajevu održan sastanak članova Predsjedništva BiH, entitetskih premijera i predstavnika institucija BiH o odgovorima na upitnik EU.

Fadil Novalić premijer Vlade FBiH je kazao da je Vlada FBiH prevela sve materijale vezane za upitnik EU i da će do petka predati još tri oblasti. On je dodao da nema informaciju o kojem su stadiju po ovom pitanju kantoni.

Željka Cvijanović je kazala da Republika Srpska nije dostavila materijale i ne može dok ne budu jasno definisane procedure.

“Sastanak komisije je 29. i očekujem da će tada pitanja biti razriješena. Govorimo o sudbini materijali s različitim nivoa vlasti, na koji način se usmjeravaju prema radnim grupama. To je ključno pitanje. Ovo će biti test aktiviranja mehanizma koordinacije. RS je verifikovala svoj materijal koji smo dali u januaru.”

Na pitanje koliko problemi u vezi zahtjeva za smjenu vlade imaju utjecaj na evropski put i mehanizam koordinacije, premijerka RS-a je odgovorila: “Ne utječe na evropski put koji je prilično spor. Možda bismo se mogli zapitati da li nepostojanje parlamentarne većine na državnom nivou utječe na evropski put. Logično da tamo neki zakoni vezani za dalje kretanje su blokirani.”

Set zakona o akcizama, iz UIO najavili novi prijedlog u parlamentarnu proceduru?

“Što se tiče Vlade RS mi nismo rekli da upućuje novi prijedlog. Nismo se time bavili niti nas je ko pitao. Sudbina zakona kojeg upućujete onakav kakav jeste je da imate osigurnau parlamentarnu većinu, a ne da se probava i pada. Kada bi se pristupilo određenom inoviranju teksta, tu ima mnogo ograničenja. Ne može se taj tekst osvježavati kako vam padne napamet. Tu ima političke igre.Nisam za to da se eksperimentiše. Ja nisam optimista po pitanju akciza”, odgovorila je Željka Cvijanović.

Novalić je kazao da ni Vlada FBiH nije dala instrukcije jer postoji mišljenje da treba objasniti javnosti o čemu se radi.

“Sve skupa je otišlo u krivu stranu. Neko je rekao da ćemo krpiti budžetske rupe, a to nije moguće. Govorilo se da će poskupjeti životne namirice i karte. To je potpuno pogrešna percepcija, jer mi smo istražili i vidjeli da su cijene stagnirale kada je cijena nafte padala.”

Željka Cvijanović je kazala da u vezi mehanizma koordinacije više nema izmišljanja i da se ne može igrati sa nadležnostima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je kazao da mu je drago što je održan sastanak kako bi vidjeli u čemu je problem.

“Realnost našeg političkog ambijenta je takva da će odgovori pričekati. Jedino što se može riješiti je mehanizam koordinacije i nadam se da će nadležni shvatiti kroz ovu tačku da smo izgubili nepotrebno puno vremena. Iz ovog se rađa potreba da sjedemo i razgovaramo češće. Zato mi je i drago što se sastanak održao.”

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*