Otklonjena posljednja prepreka za skidanje BiH sa sive liste Moneyvala

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i ministrica pravde i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić potpisali su danas Sporazum o tehničkoj suradnji na uspostavljanju sustava razmjene podataka koji se upisuju u registre udruga i zaklada. Radi se o ispunjavanju i posljednje obveze za skidanje Bosne i Hercegovine sa sive liste Moneyvala koja se odnosi na udruge i zaklade, prenosi Anadolu Agency (AA).
Delegacija BiH će u ponedjeljak 29. maja na čelu sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom na sjednici FATF-a podnijeti izvješće o provođenju preporuka, pa će u ovom segmentu BiH dobiti pozitivnu ocjenu FATF-a, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Naime, ustroj BiH omogućava da se pojedine udruge i zaklade upisuju u 18 registara udruga i zaklada u BiH pod istim imenom čime je bilo otežano vršenje zakonitog nadzora nad njihovim djelovanjem, a s druge strane su omogućene razne zlouporabe, navodi se u saopćenju.

“Sve to ostavljalo je negativne posljedice na zakonito djelovanje udruga i zaklada posebno kada je riječ o dodijeli i uporabi proračunskih i donatorskih sredstava kojima se financiraju programi i projekti ovih organizacija, kao i na percepciju javnosti о djelovanju udruga i zaklada. Ministarstvo pravde BiH je već na početku godine započelo s uspostavljanjem Internetske stranice udruga i zaklada registriranih u Bosni i Hercegovini koja u svom nazivu ima domen gov.ba, s ministrima pravde svih županija, ministrom pravde FBiH i predsjednikom Osnovnog suda u Brčko distriktu”, navode iz Ministarstva pravde BiH.

Potpisivanje ovog Sporazuma od RS-a, koja jedina nije potpisala Sporazum početkom godine, pokazuje spremnost RS-a, ali i države da se nađe zajednički jezik u cilju sprečavanja zlouporabe sustava čak i u slučajevima kada se radi o podijeljenoj nadležnosti između više razina vlasti. Ministar Grubeša je pozdravio dobru volju i spremnost RS-a za sprečavanje pranja novca i zajednički rad dva ministarstva na tom planu, navodi se u saopćenju.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*