Istrajati u borbi za očuvanje kolektivnih ugovora i prava radnika

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) saopćio je da će istrajati u borbi za očuvanje kolektivnih ugovora i prava radnika, jer oni nemaju alternativu.
– To podržavaju i naše kolege i najveće sindikalne organizacija na svijetu, a očigledno i ministri rada G20 – navodi se.

Podsjećaju da je i Međunarodna konfederacija sindikata (predstavlja 181 milion radnika u 163 države i teritorije i ima 340 nacionalnih članica) pozdravila odluku ministara rada iz G20 „da se obavežu da će očistiti globalne lance snabdijevanja, osigurati dostojanstven rad, plaće od kojih je moguće živjeti, te integrirati migrante, žene, izbjeglice i mlade na radnim mjestima“.

– U vrijeme kad su radnici u BiH izloženi pokušajima da im se smanje prava i primanja, a sindikati se bore za očuvanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, samim tim i kolektivnih ugovora, posebno je važno da su ministri rada dvadeset najrazvijenijih država na svijetu, između ostalog, izjavili i da plaće moraju uzeti u obzir potrebe radnika i njihovih porodica, troškove života i ekonomske faktore – saopćila je Služba za informiranje SSSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*