Tužiteljstvo BiH: Za terorizam dosuđeno 150 godina zatvora

Za kaznena djela terorizma i kaznena djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima do danas su u BiH optužene 42 osobe, izjavila je u Sarajevu v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić. Prema njenim riječima, izrečene su pravomoćne kazne u trajanju od ukupno oko 150 godina zatvora.

U okviru panela glavnih tužilaca u BiH na konferenciji u organizaciji VSTV-a BiH, Tadić je održala prezentaciju o procesuiranju predmeta za kaznena djela povezana sa terorizmom, od osnivanja Tužilaštva BiH do danas.

Učesnicima panela predstavljeni su pravomoćno okončani predmeti i izrečene presude.

Istaknuto je da su za kaznena djela terorizma kao i kaznena djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, kao što su odlasci državljana BiH na strana ratišta, do danas optužene 42 osobe.

Procenat osuđujućih presuda bio je 92 posto, jer su samo četiri optužena u proteklih 14 godina oslobođena od optužbi. U predmetima za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, u vezi sa odlascima državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanjem strukturama takozvane Islamske države, nije bilo nijedne oslobađajuće presude.

To, kako je navedeno, dovoljno govori o ozbiljnosti i kvalitetu rada Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija.

U proteklom periodu za kaznena djela terorizma izrečene su pravomoćne kazne u trajanju od ukupno oko 150 godina zatvora. Najveća kazna izrečena je Harisu Čauševiću za bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, 2010. godine, u trajanju od 35 godina zatvora, što je i najveća kazna za terorizam u BiH i regionu.

Za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama takozvane Islamske države osuđene su 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora, a najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću u trajanju od sedam godina zatvora.

Ovom prilikom istaknuto je da su u toku istrage protiv više osoba osumnjičenih za kaznena djela povezana sa terorizmom, kao i da se vodi istraga u jednom predmetu u vezi sa učestvovanjem jednog državljanina BiH na stranim ratištima u Ukrajini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*