Američki agenti Srbiji predali osumnjičenog za genocid u Srebrenici

Osumnjičeni za genocid 1995. u Srebrenici Srđan Bilić vraćen je iz Sjedinjenih Američkih Država u Srbiju kako bi se suočio sa optužbama, objavljeno je na službenoj stranici Imigracijske i carinske službe SAD.  Tužilaštvo:  Bilić nije pod istragom u Srbiji za Srebrenicu .

Riječ je 44-godišnjem Srđanu Biliću kojeg su službenici imigracijske i carinske službe SAD (ICE) iz Miamija otpratili do Beograda gdje su ga predali srbijanskim vlastima, objavila je agencija Beta, pozivajući se na AP.

Na stranici Imigracijske i carinske službe SAD (ICE) također se navodi da je Bilić uhapšen i predat srbijanskim vlastima na aerodromu Nikola Tesla  u Beogradu.

Američki dužnosnici nisu objavili gdje je Bilić živio i koliko je dugo bio na teritoriju SAD, niti je poznato više detalja o njegovu učešću u ratu tokom 90-ih.

Prema navodima ICE-a Bilić je bio pripadnik brigade bosanskih Srba umiješane u genocid u Srebrenici tokom jula1995. godine kada je pogubljeno oko 8.000 muškaraca i dječaka, dok je oko 30.000 žena i djece protjerano s tog područja.

Tužilaštvo:  Bilić nije pod istragom u Srbiji za Srebrenicu
Povodom vijesti medija da je Srđan Bilić deportiran u Srbiju zbog optužbi za zločine počinjene u Srebrenici, u srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine i ministarstvu pravde kažu da Bilića nema u njihovim predmetima, odnosno evidencijama.

“Te osobe nema u predmetima koji se vode povodom zločina počinjenih u Srebrenici”, rečeno je Tanjugu u tužiteljstvu.

I u Ministarstvu pravde je potvrđeno da Bilić nije na evidenciji traženih osoba, tvrdi Tanjug.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*