Mercator se vraća u BiH, preuzima Konzum i Velpro!

Izvanredni povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak kazao je da će vratiti brend Merkator u maloprodajne lance u Bosni i Hercegovini, koji će preuzeti sve dobavljače i zaposlenike, te će na taj način napraviti restrukturiranje svih obaveza prema dobavljačima, a istovremeno će biti osigurana i radna mjesta zaposlenika.
Ramljak je to rekao nakon sastanka sa predstavnicima nadležnih državnih i entitetskih institucija i predstavnicima Agrokorovih kompanija u BiH, u vezi sa krizom u ovom koncernu i planovima za buduće poslovanje, a na kojem je predstavio Akcioni plan sa konceptom i pravcem rješavanja problema u koncernu Agrokor i njegovim firmama-kćerkama u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da bh. strana podržava Akcioni plan koji je Ramljak prezentirao, izrazivši želju da on uspije te je naglasio da će BiH sa svoje strane adekvatno odgovoriti.
Ramljak je kazao da većina proizvodnih kompanija u BiH posluje jako stabilno, ali da Konzum BiH i Velpro posluju sa relativno dobrim, međutim, ipak nezadovoljavajućim rezultatima. Taj problem, kako je rekao, riješit će tako što će Merkator preuzeti dugovanja i obaveze ove dvije kompanije, kao i njihove dobavljače.
Pojasnio je da je razlog zbog kojeg vraćaju Merkator u BiH taj što je nakon brojnih analiza uočeno da je ovaj brend prepoznatljiviji i da je imao mnogo više uspjeha nego Konzum i da daje određenu dozu sigurnosti, s obzirom na sadašnje poslovanje Merkatora koje je u Srbiji i Sloveniji jako dobro.
Ipak, Ramljak je naglasio da se radi samo o planu te da još uvijek nisu donesene definitivne odluke.
– Merkator ima svoj kreditni odbor koji mora prezentirati pred svojim kreditorima, a i Agrokor mora prezentirati svom vjerovničkom vijeću detaljan plan ponovnog uvođenja brenda Merkator u BiH – kazao je, napominjući da se, iako ovo nije definitivna odluka, ide u tom pravcu.
Ministar Šarović je napomenuo da su tokom današnjeg sastanka zajednički konstatovali da je to samo jedan sastanak u kontinuitetu te da je neophodno razmjenjivati informacije bar jednom mjesečno.
– Zajednički nam je interes da uspije cijelo restrukturiarnje Agrokora, kao i restruktruiranje i podrška Agrokorovim firmama u BiH kako bi održali postojeća radna mjesta te kako bi održali i pomogli brojne dobavljače u BiH, kojih ima više od 1.300 – istakao je.
Akcioni plan koji je prezentirao Ramljak ocijenio je kao konkretan, jer se tiče samog restrukturiranja ključnih kompanija u BiH i odnosi se na zaposlenike i dobavljače.
– Podržavano ovaj plan i želimo da on uspije – rekao je Šarović i dodao da je ovo važan trenutak, kako za Agrokor u cjelini, tako i za njegove firme-kćerke u BiH.
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Glukahović izrazio je zadovoljstvo rezultatima sastanka sa povjernikom Vlade Hrvatske za Agrokor te dodao da postoje pozitivni signali da se ide u dobrom pravcu.
Napomenuo je da je namjera da se ide u restrukturiranje kompanija kao što su Konzum, Velpro, Ledo i Sarajevski kiseljak, te da je u interesu RS-a da se nastavi saradnja, imajući u vidu broj dobavljača vezanih za Konzum.

Nositelj poslovnih aktivnosti Agrokora u BiH je trgovinski lanac Konzum koji posluje kao samostalna tvrtka.
Agrokorove firme u BiH osiguravaju radna mjesta za više od 5.000 zaposlenih. Najveći do poslovanja Agrokorove firme-kćerke u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se da dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutno iznose oko 130 miliona KM (oko 66,5 miliona eura).
 

(FENA/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*