Zvizdić: Brisel više nego ikada fokusiran na Zapadni Balkan

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da je veoma važna poruka sa večere visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini sa zvaničnicima zemalja zapadnog Balkana da su institucije EU više nego ikad ranije fokusarini na region.

On je na konferenciji za novinare istakao da sve što je na sinoćnjoj večeri prezentirano usmjereno ka ubrzanju realizacije svih aktivnosti koje će cijeli zapadni Balkan odvesti u članstvo Evropske unije.

Prema njegovim riječima, od tri važne poruke sa večere, najbitnija je da mora biti sačuvana stabilnost regiona.

“To je vrlo jasna poruka svima koji bi radikalnom retorikom ili u bilo kojoj drugoj formi, izjavama, postupcima ili aktivnostima mogli da izazovu sigurnosne probleme. Takvi projekti neće naići na podršku evropskih institucija i one će sigurno naći način da anuliraju takve projekte i omogućiti da zapadni Balkan i dalje ide ka evropskim integracijama”, naglasio je Zvizdić.

Povećati investicije EU u regiji
On je naveo da je drugi važan zaključak da je neophodno nastaviti razgovore unutar zemalja zapadnog Balkana i da je dogovoreno da ovakvi sastanci budu održavani minimalno kvartalno. Naredni je zakazan za oktobar u Crnoj Gori.

“Treća poruka je da smo insistirali da bude povećan nivo investicionih ulaganja na zapadnom Balkanu i da prvi rezultati budu vidljivi na samitu u Trstu 12. jula kroz investiranje u projekte za svaku od zemalja koja ih je kandidovala, ali i kroz investiranje u regionalne projekte, koji će, prije svega, infrastrukturno povezati region”, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o unpređenju trgovinske i ekonomske saradnje, uklanjanju svih nevidljivih carinskih barijera, o podizanju kapaciteta i mogućnosti koje pruža CEFTA, kreiranju zapadnog Balkana kao zajedničkog ekonomskog prostora u kojem će biti omogućeno ubrzanije, kvalitetnije, efikasnije kretanje robe, ljudi i kapitala što će povećati ekonomske kapacitete regiona.

On je zaključio da je sinoćnji sastanak bio pozitivan i dobra poruka za zemlje zapadnog Balkana.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*