Trumpov prvi susret sa europskim čelnicima

Sastankom američkog predsjednika Donalda Trumpa s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i Evropske komisije Jean-Claude Junckerom otpočeo je u Bruxellesu dan bogat diplomatskim aktivnostima.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da su razgovori danas pokazali razlike dvije strane o nekim ključnim pitanjima, uključujući u stavu prema Rusiji. “Nisam sto posto siguran da danas možemo da kažemo, gospodin predsjednik i ja da imamo zajednički stav, zajedničko mišljenje oko Rusije”, rekao je Tusk novinarima nakon razgovora s američkim predsjednikom.

On je dodao da što se tiče Ukrajine “izgleda da smo na istoj liniji”.

Trump je razgovarao danas sa evropskim liderima u Bruxellesu na sastanku koji je trajao oko jedan sat, a nakon toga nije davao izjave. Tusk je rekao da su razgovarali o vanjskoj politici, klimi i komercijalnim vezama.

Tusk je rekao i da ostaju otvorena neka pitanja kao što su klima i trgovina gdje se EU zalaže za puno poštovanje Pariskog sporazuma o klimi i za otvorene multilateralne trgovinske sporazume.

Predsjednik Evropskog vijeća je dodao i da se dvije strane u potpunosti slažu po brojnim pitanjima i “prvo i prije svega oko suprotstavljanja terorizmu”. Tusk je rekao da je njegova glavna poruka Trumpu bila da kada je riječ “o saradnji i najdubljem prijateljstvu” najveće značenje imaju osnovne zapadne vrijednosti kao što su mir, ljudska prava i poštovanje ljudskog dostojanstva.

“Najvažniji zadatak danas je konsolidacija cijelog slobodnog svijeta oko tih vrijednosti, a ne samo oko interesa”, rekao je Tusk.

Prvi je to Trumpov susret s evropskim čelnicima, s kojima je ranije često razmjenjivao kritike i uvod u Samit NATO-a koji počinje popodne.

Američki predsjednik Donald Tramp sastao se danas sa novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Bruxellesu i čestitao mu na izbornoj pobjedi. Trump i Macron razgovarali su tokom radnog ručka u rezidenciji američkog ambasadora u Bruxellesu.

Predsjednik SAD ocijenio je da je Macronova pobjeda “nevjerovatna” i da cijeli svijet o njoj govori, navodi agencija AP. Dodao je da njih dvojica imaju mnogo tema za razgovor, među kojima i borbu protiv terorizma.

Francuski predsjednik izrazio je očekivanje da će sa Trumpom razgovarati o odbrambenim i bezbjednosnim pitanjima.

Macron je u prošlosti bio kritičan prema američkom predsjedniku, posebno zbog najava da bi SAD mogle da se povuku iz Pariskog sporazuma o klimi.

Očekuje se da će evropski čelnici Trumpa suočiti s američkim obavezama prema ispunjenju klimatskih sporazuma, pitanjima slobodne trgovine i vanjske politike. Čelnici 28 zemalja članica NATO-a okupljaju se danas u Bruxellesu na kratkom sastanku na vrhu na kojem prvi put sudjeluje američki predsjednik Donald Trump, čije su izjave o zastarjelosti Saveza i o Brexitu kao odličnoj stvari  izazvale priličnu uznemirenost u Evropi.

Čelnici NATO-a okupljaju se na samitima svake dvije godine, no ovaj je sastanak iznimka, a povod je otvaranje novog sjedišta, koje se nalazi tačno preko puta starog sjedišta u bruxelleskom predgrađu Evere. Samit je puno ranije planiran za proljeće ove godine kada se još nije moglo predvidjeti da novo sjedište Saveza neće biti gotovo. Samit će biti održan u novom, nedovršenom kompleksu, koji će danas biti svečano otvoren, ali stvarno preseljenje očekuje se tek na jesen kada bi  svi radovi trebali biti dovršeni.

Samit se svodi na radnu večeru čelnika zemalja Sjevernoatlantskog saveza, tako da se i ne mogu očekivati sadržajnije rasprave. Svaki od čelnika imat će po tri minute za raspravu..

Prije radne večere bit će otkrivena dva spomenika koji se nalaze ispred nove zgrade – u spomen na pad Berlinskog zida i na teroristički napad na Sjedinjene Države 9. septembra  2001. kada je NATO prvi put u svojoj istoriji aktivirao član 5 Sjevernoatlantskog ugovora, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Otvaranje će biti uveličano spektakularnim prelijetanjem vojnih aviona zemalja članica

(federalna.ba/Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*