Danas nastupa Ramazan, sutra prvi dan posta

Sa  akšamom muslimani u BiH dočekat će početak mjeseca Ramazana. Sutra će biti prvi dan ramazanskog posta, a u džamijama će se klanjati prva ramazanska teravija.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

Za muslimane je ramazan sveti mjesec, jer je u njemu počela objava Kur’ana i post, jedan od pet stubova islama.

U Kur’anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.).

Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.

U Kur’anu je ta obaveza jasno naznačena: “…Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti… “(El-Bekare, 183 -185.)

Pored posta, muslimani također klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur’ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

Solidarnost i samilost je također odlika mjeseca ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja Zekata i Sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

Ramazan (2017/1438) ima dvadeset devet dana, počinje 27.05.2017. , a završava 25. juna 2017. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*