U akciji Master uhapšena 21 osoba, pronađeno 77.000 eura i 43.000 dolara

U operativnoj akciji kodnog naziva “Master” policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pretresli su prostorije, stanove, vozila i ostale pokretne i nepokretne stvari više pravnih i fizičkih lica, s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnog djela organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, carinska prevara, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca.

Tokom akcije “Master” lišeno je slobode 21 osoba, od kojih će 11 lica tokom petka biti predato Tužilaštvu BiH na dalje nadležno postupanje.

Izvršeno je ukupno 49 pretresa na više lokacija na području Sarajeva, Gradačca, Srebrenika, Gradiške, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem vođenju krivičnog postupka.

Pronađen je novac u iznosima od 77.185 eura, 43.960 američkih dolara, 55.190 kuna, 22.430 srbijanskih dinara, 2.750 švajcarskih franaka, 500 mađarskih forinti, te manji iznosi australijskih dolara, engleskih funti i turskih lira, poluautomatska puška, dva pištolja i 49 komada municije.

Pored navedenog, preduzete su mjere i radnje s ciljem blokade određenog broja tekućih računa za šest fizičkih lica i tri pravna lica, te je izdato šest naloga za privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 128.908,39 KM i 5.709,92 eura. Šteta po budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koja je nastala kao rezultat izvršenja navedenih krivičnih djela, iznosi preko 4,5 miliona KM.

Operativnu akciju “Master”, policijski službenici SIPA-e realizuju u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju rad u okviru akcije “Master” i “Bonus”, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*