Sa zalaskom sunca nastupa mjesec ramazan

Muslimani u regiji obavljaju posljednje pripreme pred početak mjeseca ramazana.
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu, ali i gradovima širom zemlje i dijaspore džamije su tokom današnjeg dana pripremane za večerašnje klanjanje prvog teravih-namaza u ovogodišnjem ramazanu, inače molitve svojstvene samo mjesecu ramazanu koju vjernici zajednički obavljaju u vrijeme, odnosno nakon jedne od pet dnevnih obaveznih molitvi, jacije-namaza.

Slične pripreme danas ali i prethodnih dana rađene su i u Makedoniji.

U Beogradu prvi teravih- namaz na otvorenom

Više stotina ljudi sa djecom danas je klanjalo džumu-namaz ispred porušenog objekta Islamske zajednice Srbije u Zemun polju u Beogradu, a molitvu je nadgledala policija.

Imam Emin Zejnulahu ispred objekta je govorio o nastupajućem mjesecu ramazanu i o rušenju objekta i kazao da ne želi da vjeruje da svi građani Srbije na taj način misle o džamiji.

“Obavestio sam muslimane da ćemo džumu klanjati napolju, jer nema mesta unutra. Sutra je ramazan, molim Allaha da nas očisti od greha i ružnog govora. Ja se nadam da će nam vlast izgraditi novu džamiju, pošto su nam ovu nelegalno srušili. Verujem da će tako biti. Ako tako ne bude, onda je to jedna loša poruka za nas muslimane koji smo manjina ovde u Beogradu”, rekao je efendija Zejnulahu.

On je rekao da će večeras na ulici klanjati i teravih-namaz.

Gradska opština Zemun u Beogradu saopštila je ranije danas da je rano jutros srušen objekat Islamske zajednice Srbije u Zemun polju i dodala da je taj objekat bespravno podignut.

Pripreme na Kosovu

U glavnom gradu Kosova, Prištini, u toku su pripreme za početak svetog mjeseca ramazana. Iz Islamske zajednice Kosova napominju da su uradili neophodne pripreme, a brojni građani se snadbijevaju na gradskoj zelenoj pijaci kako bi obogatili svoje trpeze.

“Priprema se bolja i kvalitetnija hrana jer organizam treba da izdrži 30 dana ramazana”, kaže Sheremet Cakaj iz Prištine u izjavi. Cakaj je poželo svim vjernicima da im ramazanski post protekne što lakše.

Patriot Maqastena, jedan od pijačnih prodavaca, zadovoljan je prodajom voća i povrća ramazan.

“Svaki put se vidi razlika u prodaji, od početka do posljednjeg dana mjeseca ramazana”, kaže Maqastena.

Iz Islamske zajednice Kosova napominju da su uradili neophodne pripreme za sveti mjesec ramazan. Portparol Islamske zajednice Kosova (IZK), Ahmet Sadriu u izjavi kaže da se ta vjerska organizacija pripremila kako bi muslimanski vjernici što bolje dočekali ramazan.

Sadriu ističe da se tradicionalno za ovaj sveti mjesec organizuju različiti programi i vjerska okupljanja, predavanja u džamijama kako petkom, tako i tokom teravija, kao i posjete delegacija IZK-a džamijama širom Kosova i kosovskim vjernicima u dijaspori.

On navodi da je predviđeno organizovanje iftarskih programa za pripadnike različitih kategorija društva, kao što su osobe s invaliditetom, slijepi i siromašni. Portparol Islamske zajednice kaže da će se nastaviti i tradicija organizovanja iftara od strane različitih organizacija iz Turske, kao što su Karavan Berićeta i iftarski šator na platou Palate mladih u Prištini.

“Već je postala tradicija da se organizuju zajednički iftari od početka do kraja ramazana na platou Palate mladih u Prištini, gde je podignut šator u saradnji sa nekoliko organizacija koje dolaze iz Turske. Tamo se svakodnevno posluži između 1.000 i 1.500 iftara. Takve organizovane iftare imamo ne samo u Prištini, nego i u Prizrenu, a imali smo i u Skenderaju, Peći i Mitrovici, dakle u nekoliko različitih centara”, kaže Sadriu.

Za muslimane u regionu prvi dan ramazanskog posta, koji traje 30 dana, pada u subotu, 27. maja.

Post je jedna od pet osnovnih dužnosti muslimana koji podrazumijeva suzdržavanje vjernika od pića, hrane i drugih tjelesnih prohtjeva, te ružnih riječi, od zore do zalaska sunca.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*