U BiH stiže val vrućine

Bosnu i Hercegovinu će zapljusnuti prvi izraženiji val vrućina, temperature sredinom sedmice do 32°, i Sarajevo očekuje prva tridesetica za ovu godinu već u srijedu

Nakon nešto vlažnijeg i hladnijeg perioda za ovo doba godine, pred nama je preokret vremena i ono što smo svi priželjkivali: obilje sunca i toplote

Greben Azorske anticiklone koja je zaslužna za stabilne vremenske prilike u većem dijelu Europe tijekom ljetnih mjeseci pružit će svoj ogranak i širenje prema istoku, uspostavljajući južno visinsko strujanje, dok glavnina nestabilnosti se bude uspostavljala nad krajnjim zapadom Europe.

Vrlo oslabljena i svježa euroazijska zračna masa i visinsko sjeverno (meridionalno) strujanje su se tijekom petka spuštali prema Balkanu, pa je glavnina nestabilnosti se odvila jučer u većem dijelu naše emlje.

Ona je već danas odmaknula dalje na istok, i upravo sa zapada u ovim trenucima jača utjecaj Azorske anticiklone te dolazi do strujanja sve toplijeg zraka sa jugozapada kontinenta i sve stabilnije vremenske prilike. Kako će glavnina nestabilnosti biti na sjeveru i zapadu Europe, u takvoj situaciji, u većem dijelu centralne, a naročito južne Europe se očekuje iznadprosječna toplina i prvi val vrućina, kazao je za N1 Nedim Sladić, meteorolog i “lovac na oluje”.

Subota donosi šansu za lokalno vrlo rijedak pljusak kiše isključivo u centralnom i istočnom dijelu zemlje, dok će od nedjelje u svim krajevima će bti suho. Temperature će početi vrlo brzo rasti, tako da će već u nedjelju porasti do 27°. Počevši od nedjelje, u narednih najmanje šest idućih dana pred nama je sunčano, stabilno i lijepo vrijeme pa će vrlo vjerovatno alergičarima takvo vrijeme teško padati.

Temperature će svakim danom do sredine sedmice rasti za po stepen ili dva, tako da će one najviše dnevne temperature se u većini krajeva naše zemlje se kretati od 27 do 32, lokalno ne treba iznenaditi oko Zenice, Banja Luke i Mostara i 33°C. Sarajevo bi prema trenutnim izgledima prognostičkih modela moglo da ugleda prvu trideseticu sredinom sedmice. Jutra će postajati sve toplija, pa će već od jutra temperature u većini krajeva biti od 14 do 18°, a u Hercegovini od 17 do 21°C.

Pred nama su lijepi i vrlo topli, ponegdje i vrući dani, koji bi, po trenutnim izgledima numeričkih modela se mogli zadržati i više od 8 dana, a u Hercegovini i do dvije sedmice.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*