Napadač iz Manchestera imao zalihe hemikalija, pravio eksplozivne uređaje u stanu

Policijski službenici prvo su napravili izvidnicu dronom, a potom su izveli akciju sigurnog upada u stan. Policiju je zvao vlasnik stana kada je vidio Abedijevu fotografiju i kazao kako se iz njegovog stana osjete hemikalije.

Susjedni stanari kazali su kako u ovoj zgradi žive različite vrste ljude, od finih, preko ovisnika o drogama i onih sumnjivog morala.

“Znao sam ga. Živio je ovdje godinama. Pretražili su sve stanove na našem spratu”, rekao je jedan od stanara.

Otkriveno je da su požarni alarmi bili deaktivirani, struja ugašena, a da prozori nisu otvarani sedmicama. Vlasnik je pronašao i naljepnice na zidovima, metalni štap u kadi i izrezane materijale. Abedi je nazvao vlasnika stana sredinom parila i kazao mu je kako hitno mora letjeti u Libiju, a ključ je ostavio susjedima.

Stan je jednosoban, a Abedi je plaćao najam 700 funti (800 eura). Cijela zgrada je blokirana, ući i izaći mogu samo stanari, a forenzičari pretražuju njegov stan. Vlasnik stana mislio je da se Abedi bavi crnom magijom.

Kada je napustio stan, Abedi je otputovao u Libiju. Četiri dana prije napada iznajmio je stan u Granby Rowu gdje je čuvao bombu.

U subotu ujutro policajci su uhapsili dvojicu braće Libijaca zbog sumnji povezanosti s terorizmom, što znači da je u konačnici uhapšeno 13 osoba. Među uhapšenim je bio i vlasnik stana, te trenutna podstanarka, ali su pušteni na slobodu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*