Procesuirati osobe koje šire govor mržnje

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na nadležne organe, policiju i tužilaštvo da identificiraju i procesuiraju osobe koje širenjem govora mržnje putem online medija čine krivična djela.
Na sjednici Komisije razmatrane su ukupno 62 žalbe građana, od čega se 20 odnosi na izvještavanje štampe i online medija u BiH i 42 na komentare posjetilaca online medija.

Deset žalbi na novinarsko izvještavanje je prihvaćeno zbog utvrđenog kršenja Kodeksa za štampu i online medije, dok je osam odbijeno jer nije bilo kršenja profesionalnih standarda izvještavanja. Dvije žalbe su vraćene u proces samoregulacije, tj. objave demantija u medijima, navodi se u saopćenju Žalbene komisije.

Ovim povodom, članovi komisije također apeluju na uredništva online medija da učine dodatne napore kako bi online komunikacija s korisnicima i korisnika online medija međusobno bila pristojna i uljudna.

Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, će u okviru svoga mandata i dalje upozoravati na neprihvatljivu komunikaciju u online medijima, i u okviru mehanizama samoregulacije medija, raditi na upozoravanju i kritiziranju ove pojave, kao i na organiziranju dodatnih edukacijskih aktivnosti za urednike i novinare online medija.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*