Labirint kao biznis ideja vrijedna investiranja dobio 12.000 KM

Projekat Centra za promociju civilnog društva (CPCD) „Smart Start“ okončan je svečanošću u glavnom gradu naše zemlje. Biznis planovi su predstavljeni, a deset ideja je i finansijski podržano. Među njima i Trening kuća „Labirint“ Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ Tuzla.

Poslije intenzivnog programa obuke „Smart Start“ u kojem je sa još 19 organizacija i „Osmijeh za Osmijeh“ učestvovala sa svojom biznis idejom „Trening kuća Labirint“, na završnom događaju u Hotelu Europa u Sarajevu predstavljeni su i procijenjeni njihovi biznis planovi. Riječ je o planovima organizacija koje su dobile priliku učestvovati u edukativnim modulima od iniciranja, pa sve do razrade i pripreme implementiranja biznis ideje.

Tako je i Sanela Karić, kao predstavnica Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ Tuzla sa poduzetničkom idejom „Trening kuća Labirint“ uspješno prošla cijeli program obuke i uspjela se plasirati u uži krug organizacija za potencijalnu podršku.

Od 20 organizacija koje su učestvovale, samo njih 10 je moglo biti nagrađeno

Da je „Trening kuća Labirint“ ideja vrijedna investiranja, pokazala je i Sanela Karić prezentacijom svih detalja biznis plana Osmijehove ideje. Zato se upravo ova organizacija i našla među nagrađenima.

Ček vrijedan nešto više od 12.000 KM na završnom događaju preuzela je upravo Sanela koja je kazala kako je sretna zbog mogućnosti da učestvuje u jednom ovakvom projektu. „Moja sreća je veća“, kaže Sanela „što je Osmijeh i najmlađa, ali i jedina omladinska organizacija koja razvija socijalno poduzetništvo od svih koje su uzele učešće u ovom projektu“ – zaključuje ona.

„Lijepo je kada ste po svom kvalitetu prepoznati u konkurenciji sa nekim i mnogo starijim i mnogo „većim“ pričama u vašoj zemlji“, dodaje Sanela ističući kako će  odobrena sredstva pomoći da „još snažnije razvijamo poduzetničku ideju“, što će, uvjerena je “usmjeriti Organizaciju „Osmijeh za Osmijeh“ ka još ozbiljnijem planiranju i provođenju sličnih aktivnosti“.

Procjena biznis planova kao finalni događaj ovog projekta imala je za cilj definisanje izazova preduzetništva i ekonomskih aktivnosti organizacija civilnog društva, promociju organizacija koje se bave preduzetništvom, ali i razmjenu iskustava organizacija u ovoj oblasti.

Inače „Smart Start“ je regionalni projekt, finansiran od strane Evropske unije koji se provodi u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, a vodi ga Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

Cilj projekta jeste pomoć u stvaranju uslova za društveno preduzetništvo organizacija civilnog društva i unapređenje njihove održivosti, finansijske sposobnosti i društvenog utjecaja u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj, sa ciljem njihove dugoročne finansijske stabilnosti putem start-up finansijskih programa, korištenjem društveno i ekološko odgovornih strategija za samofinansiranje, socijalnih inovacija i modela socijalnog preduzetništva. „Smart Start“ je odabrao 100 organizacija civilnog društva iz ovih 5 država (20 po državi) koje su prošle posebno osmišljenu metodologiju za jačanje kapaciteta, s ciljem razvijanja vještina potrebnih za razvoj socijalnog preduzetništva, odnosno ekonomskih aktivnosti organizacija. Među tih 100 organizacija, bila je i Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*