Energa 2017: Konferencijski program u Sarajevu okuplja sve značajne institucije iz oblasti energije

Projekt “Energa“, sajamsko-konferencijski regionalni energetski događaj, okupit će u Centru Skenderija u Sarajevu od 6. do 8. juna više od 100 izlagača i 150 učesnika konferencijskog dijela tog projekta.
Tokom tri sajamska dana konferencijski program će tretirati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora. Ove godine Programski odbor konferencije “Energa“ poseban akcenat je stavio na strateške energetske prioritete i investicijske potencijale Bosne i Hercegovine.

“Kandidirano je mnogo tema koje zaslužuju da budu dio jednog ovakvog skupa, ali smo se fokusirali na one koje će dati odgovore vezane prije svega za određene promjene koje će u budućnosti uticati na razvoj energetskog sektora, zatim kako pomiriti klimatsku i energetsku politiku u BiH. Značajan dio konferencijskog programa je baziran i na aktivnostima na uspostavi organizovanog tržišta električne energije i ispunjavanja WB6 mjera”, rekli su za Fenu u Programskom odboru Projekta “Energa”.

Prvog dana konferencije, 6. juna, u okviru sesije Strateški prioriteti u Bosni Hercegovini bit će obrađene teme planiranja proširenja proizvodnje u energetskom sektoru BiH 2016-2036 i investicijski potencijali energetskog sektora, a u okviru panel diskusije govorit će predstavnici nadležnih ministarstava institucija države i oba entiteta.

Aktuelna tema “Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni Hercegovini“, naziv je prve konferencijske sesije drugog dana, a tretirat će teme otvaranja i budućnosti tržišta električne energije u BiH. Uvodničari i panelisti će biti predstavnici nadležnih ministarstava, zatim regulatornih agencija, operatora i proizvođača električne energije.

Kroz zasebne sesije govorit će se i o šansama unapređenja i isplativosti ulaganja u sektor bioenergije, te uvijek aktuelnoj energetskoj efiksnosti s posebnim osvrtom na energetsku efikasnost stambenih zgrada.

Kroz “Dane Elektroprivrede BiH“ bit će predstavljeni brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna u BiH. Tako će prvog dana biti održana promocija električnog automobila i punionice EPBiH, a u narednim danima i prezentacija dosadašnjih i planiranih ulaganja u rudnike, te nove usluge i poslovanje na otvorenom tržištu EP BiH.

U okviru sesija Kantona Sarajevo govorit će se o komunalnoj energetici i privredi ovog kantona, zatim o problematici snabdijevanja toplotnom energijom, gasom i vodom, te o potencijalima obnovljivih izvora energije u KS.

Posljednjeg dana održavanja “Energe“ bit će priređen “Info dan o obnovljivim izvorima energije“ u okviru koje će biti organizovana i panel diskusija o temi Električni automobil – “zeleno“ vozilo budućnost.

Kako su kazali iz Press tima Projekta “Energa 2017“, pored predstavnika državnih i entitetskih ministarstava vezanih za oblast energije, industrije i privrede, te državnih i entitetskih agencija iz ovih oblasti, u konferencijskom dijelu “Energe“ učestvovat će i predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), brojnih instituta i visokoškolskih ustanova, privrednih komora i međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija.

Prisustvo konferencijskim i sajamskih događajima je moguće uz poslovnu pozivnicu koja se može dobiti uz prethodnu registraciju na info pultu “Energe“ u Centru Skenderija, svakim radnim danom sajma od 10 do 18 sati.

Projekt “Energa 2017“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna/ Gospodarska komora Federacije BiH.

(TI)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*