Koncert klasične gitare pred tuzlanskom publikom

 

Solističkim koncertom, pred tuzlanskom publikom u Galeriji Kristian Kreković, predstaviće se mladi gitarista Ivan Praljak. Na programu će biti djela Baha, Rodriga, Laura, Regondija, Valtona, Merca…

Ivan Praljak svoj muzički put započeo je u klasi glasovitog profesora Predraga Stankovića, koji je u svijet klasične gitare uveo, danas neke od najpoznatijih evropskih i svjetskih gitarista, poput Denisa Azabagića, Dejana Ivanovića i Borisa Tešića. Praljak je danas učenik trećeg razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, u klasi profesora Elvisa Sivčevića, i ozbiljno se priprema za neku od evropskih muzičkih akademija.

Najveća mi je želja školovanje nastaviti na nekoj od evropskih akademija jer zaista volim gitaru i uživam u sviranju. Sa ovakvo čvrstim temeljima koje sam postavio sa svojim profesorima u Tuzli, siguran sam da ću naći svoj put u svijetu klasične gitare“ naglašava Ivan Praljak.

Iza ovog mladog gitariste veliki je broj nastupa i nagrada. Među najznačajnijim izdvaja  Prvu nagradu na Sarajevo International Guitar Festival 2011. i 2015. godine, Prvu nagrada  naOmiš Guitar Fest 2013., te Drugu nagradu na ovogodišnjem Zagreb Guitar Festival. Pohađao je i brojne master klase kod poznatih svjetskih profesora poputKarla Markionea, Paola Pegorara, Marcina Dile, Kostasa Kociolisa, Brajana Heda, Alana Tomasa i Aleksandera Svetea.

Koncert će biti održan u petak, 9. juna u 19,30 sati u Galeriji “Kristijan Kreković”, Tuzla. 

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*