Šest namirnica koje stručnjak za hranu nikada ne bi pojeo

Advokat i stručnjak za hranu Bill Marler koji je više od 20 godina radio isključivo tužbe za trovanje hranom i tokom karijere klijentima zaradio 600 miliona dolara odštete od raznih lanaca restorana, otkrio je koje namirnice ni u kojem slučaju ne bi pojeo.
Marler kaže da je zbog globalnog zatopljenja trovanje sirovim školjkama znatno poraslo prethodnih godina. Objašnjava da je more sve toplije i da zbog toga sve više mikroba završi u školjkama, a nakon toga u konzumerima sirovih školjki.

Druga stvar koju Marler ne bi pojeo je prethodno izrezano i oprano voće i povrće u supermarketima.

“Praktičnost može biti lijepa, ali što više ljudi obrađuje hranu više je šansi za kontaminiranost. To nije vrijedno rizika”, rekao je.

Ističe da je u posljednjem desetljeću porastao broj zaraza zbog povrća, u čemu prednjače prokulice koje u potpunosti izbjegava.

Ono što Marler također ne bi pojeo je srednje pečeno meso. Ističe kako meso treba peći na 160 stepeni kako bi se uklonile bakterije koje mogu uzrokovati ešerihiju koli ili salmonelu.

Iako priznaje da je rizik od trovanja sirovim jajima danas mnogo niži nego prije dvadeset godina, Marler kaže da sirova jaja još uvijek ne dolaze u obzir.

I dok trend zdrave ishrane nalaže da se jede i pije nepasterizirano mlijeko i sokovi, Marler tvrdi suprotno i ističe da nepasterizirani napici mogu sadržavati viruse i bakterije, ali i parazite.

“Pasterizacija nije opasna, ali sirovo piće može biti jer grijanje pa naglo hlađenje uništava hranjivu vrijednost. Nema tih prehrambenih vrijednosti zbog kojih bih popio takvo nešto”, kaže Marler.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*