Infantino: Vjerujem da će Katar biti spreman za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022.

Predsjednik Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Gianni Infantino izrazio je uvjerenje da će Katar biti spreman za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine, bez obzira na aktuelnu krizu u odnosima te zemlje sa zaljevskim susjedima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rukovodstvo FIFA-e pomno prati situaciju i u stalnom kontaktu smo sa vlastima Katara. Suočeni smo sa diplomatskom krizom, ali vjerujemo da će se situacija normalizirati i da će Katar moći uspješno organizirati Svjetsko prvenstvo 2022. godine“, kazao je Infantino za švicarski list “Le Matin“.

Podsjetivši da je ostalo još pet godina do planiranog Mundijala u Kataru, Infantino je kazao kako neće oklijevati da iskoristi fudbal za pomoć u rješavanju krize ukoliko se za to ukaže prilika.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Egipat i Jemen su 5. juna saopćili da su prekinuli sve diplomatske odnose sa Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije. Bahrein, Saudijska Arabija i UAE su zatvorili zračni prostor za Katar i državljanima te zemlje naredili da napuste njihove granice u roku od 48 sati. Osim toga, Saudijska Arabija je zatvorila i kopnenu granicu sa Katarom koji namjerava pokrenuti sudski proces protiv pomenute tri zemlje.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*