56d1e3f8-7a58-4e46-8e70-107d0a0a0a80-dubrovnik-grad-700x402

Svi bi htjeli na sezonski rad u inostranstvo – Јadran bez radne snage!

Hrvati sve više tokom ljetne turističke sezone biraju sezonski rad u Austriji, Njemačkoj i Irskoj, izbjegavajući Јadran.
Veliki broj ugostitelja na Јadranu sve teže pronalazi radnike za sezonu, pa udarne ljetne mjesece započinju sa nekompletnim osobljem.

U Austriji, Njemačkoj i Irskoj za isti posao može se dobiti dvostruko veća plata, a i uslovi rada su mnogo bolji, tvrde oni koji su već proveli turističku sezonu radeći u tim zemljama.

Neki hrvatski sezonski radnici upozoravaju da na Јadranu poslodavci za rad bez slobodnog dana plaćaju 4.000 kuna /oko 540 eura/, od čega samo dio na račun, a ostalo na ruke.

Umjesto za 4.000 ili 6.000 kuna /oko 810 eura/, u inostranstvu se za isti posao može dobiti 12.000 /oko 1.620 eura/ i više.

Cjelodnevno stajanje na nogama, mala prosječna plata, neplaćanje prekovremenih sati, izostanci slobodnih dana – sve to utiče da ljudi masovno odlaze sa hrvatskog Јadrana u inostranstvo na sezonski rad, priznaju radnici u ugostiteljstvu.

Zbog toga istarski ugostitelji mijenjaju dosadašnji sistem – nude povišice, regrese, naknade za Božić, besplatnu hranu i smještaj u malim hotelima koji se u Istri grade upravo za tu svrhu.

Osim slabijih uslova rada, mnogi Hrvati idu na sezonski rad u inostranstvo i zbog duže turističke sezone, koja se ne završava već u septrembru, navode hrvatski portali.

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*