Napravljen važan korak za spas bh. košarke, država obećala aktivan angažman

U Ministarstvu civilnih poslova danas je održan sastanak na temu “Funkcionisanje i problemi finansiranja i organizacije unutar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine”, na kojem su prisustvovali predstavnici državnih i entitetskih institucija, te čelnici KS BiH.

Akcenat razgovora bio je na tome kako riješiti dugavanja po osnovu PDV-a, te da li će državne institucije više ulagati u košarku i sport. Na sastanku je bilo govora i o tome na koji način više uključiti društveno odgovorne kompanije, kako bi maksimalno podržale i pomogle razvoju i opstanku bh. košarke.

Generalni sekeretar KS BiH gospodin Dubravko Barbarić nakon sastanka je izjavio da je vrlo zadovoljan današnjim razgovorom sa predstavnicima državnih i entitetskih vlasti.

– Učinjen je prvi važan korak za život bh. košarke u budućnosti. Relaksirali smo odnos kada su pitanju porezne uprave i to je ono što je najbitnije. Ostvaren je i moj lični cilj, tako da sada mogu spokojno dovršiti svoju ostavku. Mislim da će i to relaksirati buduće odnose u bh. košarci – rekao je Barbarić i dodao:

– Upravo za indirektno oporezivanje utvrdila je da su dugovanja Saveza sa kamatama preko 700.000 KM. Postoji dobra volja da se nađe neko trajno rješenje. U posljednjih godinu dana pokazali smo da se možemo nositi sa postojećim dugovanjima. Ipak, nismo se mogli nositi s dugovanjima koja su nastala kao posljedica istrage Tužilaštva BiH.

Pomoćnik ministra civilnih poslova, gospodin Suvad Džafić takođe smatra da je današnji sastanak protekao uspješno.

– Mi smo se, kao Ministarstvo, u svom kapacitetu uključili u rješavanje ovog problema koji je rastao u prethodnom periodu. Najveći dio sastanka je bio na temu dugovanja Saveza. Nažalost, postoje dugovanja za PDV i za direktne poreze gdje je Poreska uprava Federacije BiH u nadležnosti. Sastanak je bio jako konstruktivan i ja se nadam da će ti problemi biti riješeni – izjavio je Džafić i apelovao:

– Ministarstvo ne može samostalno vraćati ničije dugove, pa tako ni dugove KSBiH. U nadležnosti je svih institucija koje pokrivaju oblast sporta, entitetskih i kantonalnih ministarstava, da se adekvatnije i jače uključe kada je u pitanju finansijska podrška. Košarka je jako važan sport, zato smo prihvatili ulogu medijatora da nešto napravimo. Koliko mogu vidjeti, ljudi su otišli koliko toliko zadovoljni. Mislim da ovo nije dan D, da ima vremena da se pitanja riješe na vrijeme.

Džafić je na kraju dodao da će Ministarstvo pokrenuti vanredne pravne lijekove te da će o stanju u KS BiH obavijestiti i Vijeće ministara, saopšteno je iz Košarkaškog saveza BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*