Potvrđena optužnica protiv Zorana Miokovića iz Tuzle

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv četrdesetogodišnjeg Zorana Miokovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao odgovorno lice i direktor firme INOXIU BH d.o.o Tuzla počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, prilikom čega je pomenutu firmu oštetio i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 420.000 KM.

U optužnici je navedeno da je Mioković u periodu od februara 2014. do novembra 2016. godine, kao direktor i odgovorno lice zaduženo za zakonitost rada firme, svjestan da iskorištava službeni položaj i da postupa suprotno Statutu, sa transakcijskih računa firme na svoj račun periodično prebacivao određene iznose novca, te je tako oštetio firmu i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u pomenutom iznosu.

U optužnici se navodi da je Mioković u ovom periodu, u većem broju slučajeva, u dvije banke davao naloge za prebacivanje sredstava na njegov račun, bez prethodne saglasnosti osnivača Društva. Nakon preuzimanja elektronskih bankarskih izvoda sa računa firme, na kojima su navedene stvarne uplate i isplate, krivotvorio je izvode, umanjivao uplate kupaca firme, brisao uplate koje su izvršene na njegov račun, te takvu dokumentaciju predavao računovodstvenom servisu na knjiženje.

U skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH postupajući tužilac je nadležnom Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog da se od optuženog, nakon donošenja pravosnažne presude u predmetu, oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 420.000 KM.

(TuzilastvoTK/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*