Održana donatorska večer za izgradnju HKC “Sveti Franjo” u Tuzli

U Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu,u četvrtak je, u organizaciji Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragan Čovića, te supokroviteljstvom Grada Zagreba, održana Donatorska večer za nastavak gradnje Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“ u Tuzli.

Pored najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, ovaj hvale vrijedan projekat podržali su i mnogobrojni privrednici, kulturni djelatnici, te mnogi drugi dobrotvori. Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Tuzli pokrenuo je projekat revitalizacije historijske gradske jezgre Tuzle, Trg slobode sa starim crkvištem, te izgradnju Hrvatskog kulturnog centra „Sv. Franjo“ u Tuzli. Projekat je od posebnog značaja ne samo za Hrvate u Tuzli, nego i za sve Hrvate Bosne i Hercegovine.

Prema riječima gvardijana Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković sama donatorska večer će omogućiti nastavak izgradnje centra u kojem će prikazati rad franjevaca u Tuzli i Hrvata Tuzlanskog kantona.

Izgradnju Hrvatskog kulturnog centra još je 2011. godine započeo fra Zdravo Anđić, tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana. Njegov značaj odmah je prepoznala Vlada Republike Hrvatske te je, pored ostalih, i Državni ured za Hrvate izvan domovine RH podržao projekt.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*