Mehmed Mujić učesnik Svjetskog kongresa Roma u Budimpešti

Trenutno se u Mađarskoj u Budimpešti održava Svjetski kongres Roma, uz učešće Roma iz 30-ak zemalja svijeta.  Događaju prisustvuju brojni predsjednici vlada i visoki vladini zvaničnici, predstavnici civilnog društva i međunarodnih organizacija iz regije, a jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine je Tuzlak mr sc. Mehmed Mujić.

Mujić se u uvodnom dijelu Kongresa obratio učesnicima i ukazao na brojne probleme sa kojima se susreću Romi u BiH. Neki od Mujićevih prijedloga za prevazilaženje problema Roma u cijelom svijetu su: otvaranje zajedničkog ureda Svjetske federacije Roma i Evropske Unije u cilju konkretnog praćenja provođenja mjera iz Akcionih planova, unaprjeđenja uslova života Roma u cijelom svijetu u svim segmentima (obrazovni, zdravstaveni, stambeni….). mujić je zatražio hitno podnošenje urgencija, apelacija i zakonodavnih  rješenja  sa najviših svjetskih nivoa za provođenje odluke Sejdić-Finci u cilju poštovanja ljudskih-Romskih prava u svim zemljama.

“Život Roma u BiH još uvijek je podložan konstantnoj diskriminaciji i predrasudama. Međutim, iz dana u dan je sve više pozitivnih primjera iz prakse. Naime, Tuzlanski kanton daleko prednjači u odnosu na sve ostale kantone u BiH u skoro svim segmentima: u obrazovanju i broju romske djece koja se školuju na svim nivoima, zdravstvenom osiguranju, stambenom zbrinjavanju, infrastrukturnim ulaganjima, unapređenju komunalnih usluga, putne komunikacije i rasvjete”, istakao je između ostalog Mujić .

 

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*