Evropa se topi pod talasom vrućine

Veći dio Evrope se danas preznojava, ali to je tek početak talasa vrućine, najveće od 2005. godine. London se priprema za najtopliji dan od 1976. godine, dok se Portugal još bori protiv velikog požara.

U Francuskoj, toplotni talas bez presedana za dvanaest godina, koji je počeo u nedjelju, trebalo bi da vrhunac dostigne u četvrtak, a danas se očekuje 37 stepeni. Vlasti su preporučile mjere za najugroženije, prije svega za starije. U Parizu i predgrađima, parkovi su otvoreni 24 sata. Vrućina je izazvala zagađenje ozonom, posebno na jugu Francuske i na području Pariza, te je uvedeno ograničenje saobraćaja. Poljoprivrednici su na oprezu, pogotovo što je dvije trećine podzemnih voda već neuobičajeno nisko.

U Portugalu se više od hiljadu vatrogasaca još bori protiv požara u centralnom dijelu te zemlje, gdje je požar počeo u subotu u oblasti Pedrogao Grande, po vrućini, uz jak vetar. Poginule su 64 osobe, a 157 je povrijeđeno u tom najgorem požaru u nedavnoj istoriji te zemlje.

U Španiji, toplotni talas se očekuje bar do nedjelje, a u četvrtak da premaši 40 stepeni. Kod Madrida, studenti jedne škole su premješteni u jedan pogrebni zavod, jer ima klimatizaciju. Problem vrućine je tim veći jer javne ustanove u Španiji imaju problema zbog štednje započete 2010. godine.

U Velikoj Britaniji, vrhunac od 34 stepena se očekuje danas u Londonu i to bi mogao biti najtopliji dan juna još od 1976. godine. Organizatori prestižne konjske trke u Askotu aksimalno popuštaju inače stroga pravila za odijevanje publike. Ima izvještaja da se asfalt na jednom putu u utorak topio kod Londona. Meteorolozi očekuju temperaturu iznad 30 stepeni od subote do četvrtka, što je neviđenojoš od juna 1995. godine.

U Holandiji se sutra očekuje 35 stepeni, od ponedjeljka je na snazi državni plan pomoći, posebno starijim osobama. Ima tehničkih problema koji zaustavljaju vozove. Proglašena je opasnost od požara na najvišem nivou u sedam provincija na granici s Belgijom.

U Belgiji je zbog vrućine na poseban, “Ljetni plan” za rad željezničke mreže. Poljoprivrednici su zabrinuti zbog suše koja traje već mjesecima, podsjećajući na vrelu 1976. godinu. Prenizak nivo nekoliko rijeka već ometa ljubitelje kajaka.

U Italiji, meteorološke službe očekuju narednih dana da talas vrućine bude najjači za 15 godina, sa temperaturom višom i preko osam stepeni iznad sezonske normale – do 39 stepeni u Milanu. Uporedo su rezerve vode niske jer je količina padavina tokom šest mjeseci manja za oko 33odsto, saopštio je Meteo centar Epson.

U Austriji, živa će ostati na oko 35 stepeni bar do sljedeće srijede. Poljoprivrednici strahuju, a vatrogasci brinu jer predstoji običaj paljenja vatri Svetog Jovana za današnji junski solsticij. Popularne zabave uz roštilj su zabranjene u parkovima Beča.

Poslije jake višednevne kiše, Grčka još nije pod uticajem talasa vrućine, i tamo je temperatura normalna za ovo doba godine: 29 stepeni u Atini, 30 u Solunu, a 28 na Santoriniju.

U drugim mjestima na Balkanu je vruće, ali ne više od uobičajenog. Hrvatska je, međutim, pod uticajem dva velika požara u kojima nije bilo žrtava, ali je evakuisano 800 turista na Jadranu.

U Švicarskoj, MeteoSvis je upozorio na talas vrućine trećeg stepena, na petostepenoj skali, za naredne dane sa očekivanom temperaturom danas iznad 30 stepeni, a 35 u četvrtak. Ne očekuje se da ovogodišnji jun nadmaši rekord vrućine iz 2003. godine u toj zemlji.

U Rusiji, toplotni talas je pogodio Sibir sa do 37 stepeni što se danas očekuje u Krasnojarsku, najavio je TV-kanal “Pervi”. Ali u Murmansku, na sjeveru, danas je padao snijeg.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*