Mjesečna stopa ubistava u Meksiku najveća u posljednjih 20 godina

Meksiko je ponovo ‘oborio rekord’ u konfliktima sa organiziranim kriminalom, došavši u maju do najvećeg broja ubijenih u posljednjih 20 godina. Prema vladinoj statistici u maju je počinjeno 2.186 ubistava, a do danas je najveći broj ubijenih iznosio 2.131. i to u maju 2011., potvrđeno je su podacima koji datiraju od 1997. do danas.

U Meksiku je zabilježeno 9,916 ubistava u prvih pet mjeseci 2017., što je oko 30% više nego u istom periodu prošle godine.

Ovakvo pogoršanje situacije posebno je vidljivo u državama poput Guerreroa, na jugu zemlje, gdje se oružane grupe sukobljavaju u preuzimanju kontrole nad heroinskom industrijom i gdje mrtvačnice ne mogu da podnesu toliki broj leševa.

Analitičari tvrde da je porast nasilja prouzrokovan raznim faktorima, uključujući i povećanu kultivaciju heriona kako bi ispunili zahtjeve pretežno američkog tržišta, kao i legalizacijom marihuane u nekim američkim državama, a koja je uzrokovala pad profita nekih kartela u kojima su se kriminalne grupe počele baviti kidnapovanjima i iznudom.

Prošlog mjeseca se federalna vlada ‘pohvalila’ neutralisanjem 107 od 122 najveća kriminalca od kako je predsjednik Enrique Nieto preuzeo ured u 2012. Međutim efikasnost strategije ubijanja i hvatanja kraljeva kartela postavlja brojna pitanja.

“Povećanost nasilja velikim je dijelom uzrokovana i razbijanjem brojnih organiziranih, kriminalnih grupa. Kada im odvedu lidere, grupe su obično razbijene ili podijeljene oko toga ko će preuzeti vodstvo“, rekao je Tom Long, profesor za međunarodne odnose sa Univerziteta u Readingu.

“Odogovor države i dalje je u militarnom stilu, prema kojem državni guverneri svoju odgovornost za sigurnost prebacuju na federalne snage ne uspjevši formirati odgovarajuća policijska odjeljenja“, kaže Long. Također, njih karakterizira i nekažnjivost. Sigurnosne snage većinu vremena prvo pucaju, a pitanja nakon toga niko i ne postavlja.“

Istraživanje objavljeno u pondjeljak, a koje su sproveli analitičari cyber sigurnosti je pokazalo da su novinari, aktivisti i advokati za ljudska prava, praćeni sofisticiranim malwareima. Vladine agencije ih posjeduju kako bi pratili aktivnosti osumnjičenih kriminalaca, ali se umjesto toga oni koriste nad kritičarima.

Uništavanja narko kartela i organiziranog kriminala u svojevrsnoj talačkoj krizi drži Meksiko više od deceniju. Nekadašnji predsjednik Felipe Calderón proglasio je rat narko kartelima u decembru 2006. i na ulice poslao vojsku koja će pratiti sve ilegalne aktivnosti droge.

Konflikt koji traje i danas je odnio oko 200.000 žrtava, dok se 30.000 Meksikanaca smatra nestalim. Još nema nikakvih pomaka kada je u pitanju implementiranje zakona ili zaustavljanje zločina nad aktivistima za ljudska prava.

Smirivanje stanja u zemlji pokazalo se jako teško, iako je nasilje značajno smanjeno u 2011.

Kada je na vlast 2012. došao Peña Nieto, usvojen je novi pristup sigurnosnim pitanjima: šutnja, umjesto odgovaranja na pitanja o obećanim strukturalnim refomama i ekonomskim pitanjima.

“Povećanje nasilja je jasan znak da je strategija koju nam je Enrique Peña Nieto ‘prodao’ propala“, rekla je Viridiana Ríos, analitičarka u Wilson Centru. “Rekao nam je da je problem u percepciji i da je u Meksiku previše diskusija o nasilju. Godinu dana prije izbora, sada vidimo najviše nivoe nasilja.“

(federalna.ba/guardian.co.uk/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*