Sindikalci tvrde: Katastrofalno stanje u UKC RS

“Zamislite, to je samo 10% od planiranog, a mi nemamo osnovnih sredstava, Vlada RS kao osnivač fonda koji pravi problem Kliničkom centru preko centralnih nabavki, mora nešto preduzeti, mi nemamo s čime raditi. To je živa istina, ko hoće od vas da prođe po odjelima može vidjeti i uvjeriti se u ono što pričam. Ja ne znam zbog čega niko ništa ne preduzima da se Klinički centar spasi. Ako se 40% usluga obavlja u Kliničkom centru onda toliko sredstava treba da bude obezbjeđeno, a mi ne dobijamo ni ono minimalno što moramo“, navodi Rendić.

Rendić tvrdi da su sva doznačena sredstva samo kap u moru onoga što je neophodno UKC RS-u.

“Milsim da je danas doznačeno nekih 100.000 maraka, ali to nije dovoljno. Samo da pojednostavimo, doručak, ručak, večera i njega pacijenta, mi za to ne možemo dobiti ni 30 maraka, gdje se to može danas u RS za 30 maraka jesti, a da ne pričamo o ostalome. Kako da funkcionišemo, na koji način, da ti pacijenti dobiju sve što treba“, apeluje Rendić i naglašava da Kliničkom centru, ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom, uskoro prijeti prestanak rada.

“Mi već dišemo na slamku, bukvalno se preživljava, za sve ima a za rad i normalno funkcionisanje centra nema, to je nevjerovatno, taj ugovor bi se morao nekako drugačije regulisati“, kaže Rendić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske demantuju Rendićeve tvrdnje I da ova zdravstvena ustanove ne može normalno da funkcioniše jer joj Fond nije doznačio potrebna sredstva.

“Rendićeva izjava je netačna jer se za UKC RS sredstva dostavljaju redovno u mjesečnim tranšama”, kratko su naveli u fondu.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS se po ovim tvrdnjama, do sada, nisu oglasili.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*