Skupština TK o stanju u lukavičkom GIKIL-u

Skupština Tuzlanskog kantona danas je na hitnoj sjednici raspravljala o nagomilanim problemima u Global-ispat koksnoj industriji Lukavac. Jednoglasna ocjena poslanika je da indijsko-britanska kompanija GSHL iz Londona, ne poštuje ni ugovorne obaveze ni zakone Bosne i Hercegovine.

Stanje u GIKIL-u za koje su većina diskunatana ocijenili očajnim, svodi se na pitanje vlasništva. GSHL iz Londona, kao suosnsivač GIKI-a sa tadašnjik KHK Lukavac, nije uplatio ugovorenu osnivački kapital, nije zasposlio ugovoreni broj radnika, niti ispoštovao ugovorne obaveze ulaganja u fabriku u iznosu od oko 45 miliona maraka. Ipak, tvrde da su osnivački kapital premašili šest do sedam puta, a da će o svemu odlučiti sud.

Suosnivač GIKIL-a, KHK Lukavac, koji je u vlasništvu Vlade TK, pokrenuo je Sudski spor u kojem traži preuzimanje većinskog upravljanja nad ovom kompanijom.

Predstavnik opštinskog suda u Tuzli, poslanicima Kantonalne skupštine je rekao kako ta vrsta sporova ima karakter hitnosti, ali da konačnu odluku opet valja sačekati, moguće i do kraja septembra.

Ako od skupštinske rasprava ima ikakve koristi to je da su radnička upozorenja ozbliljno shvaćena. Tokom rasprave, kao rješenje pominjan je stečaj , ali i lex specijalis.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*