Inauguracija Aleksandra Vučića, poslijepodne susret sa bh. zvaničnicima

U Beogradu će danas biti upriličena ceremonija stupanja na dužnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Događaju će prisustvovati i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i delegacija Vijeća ministara na čelu sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem.

Kako je saopšteno, na svečanost je pozvano više od 5.000 ljudi, među kojima i dvadesetak šefova država i vlada, najviše iz regiona, šefovi diplomatija, predsjednici parlamenata, strane diplomate.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović prisustvovat će svečanoj inauguraciji predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Niz bilateralnih sastanaka

Predsjednik Srbije održaće niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima brojnih država i organizacija koji će prisustvovati njegovoj inauguraciji.

U poslijepodnevnim satima Vučić će primiti članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Iz Vijeća ministara BiH najavljeno je da će predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak prisustvovati Vučićevoj svečanoj inauguraciji.

Planirano je da, prije početka ceremonije, Crnadak prisustvuje ručku, čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na inauguraciju Aleksandra Vučića doći će i Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ceremonija, na kojoj će učestvovati brojni šefovi država i ministri iz Srbije, regiona i svijeta, počinje u 19.00 sati , nakon čega je planirano obraćanje predsjednika Vučića i kulturni program.

Istovremeno, biće održan i protest koji organizuje pokret “Protiv diktature” na koji su pozvani svi nezadovljni vlašću Aleksandra Vučića. U međuvremenu se očekuje zakazivanje sjednica Skupštine Srbije na kojoj treba da bude izabrana vlada Ane Brnabić. Rok za formiranje nove vlade je 30. juni, a ako se to ne desi biće raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Vučić je za predsjednika Srbije izabran 2. aprila, a zakletvu je položio pred poslanicima Narodne skupštine Srbije 31. maja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*