Sarajevo: O odbrani i pravičnom suđenju pred Tribunalom u Hagu

U Sarajevu je danas nastavljena trodnevna konferencija“Dijalozi o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”.

Diskusija o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u vezi s odbranom i pravičnim suđenjima, bila je tema petog panela, organiziranog u sklopu konferencije „Dijalozi o naslijeđu MKSJ“ u Sarajevu.

O različitim aspektima odbrane u postupcima vođenim u MKSJ-u na temelju univerzalne nadležnosti govorili su – potpredsjednica Udruženja branitelja koji postupaju pred MKSJ-om Meri O’ Liri, bivši sudija MKSJ-a Volfgang Šomburg, direktorica Odsjeka krivične odbrane Ministarstva pravde BiH Jasmina Pjanić, advokatica Vasvija Vidović i Tomislav Višnjić, advokat iz Srbije.

U fokusu njihovih diskusija bili su način organiziranja odbrane i prisustvo branilaca kao ljudsko pravo, te strukturiranje odbrane i izvođenje dokaza, uključujući refleksije sudske prakse MKSJ-a na postupak odbrane u predmetima vođenim pred nacionalnim sudovima (zemlje regiona), kao i na usvajanje akuzatornog postupka, koji osigurava jednakost stranaka i pravičnost, a čija su temeljna obilježja javnost, usmenost, neposrednost i kontradiktornost.

Sudionici panela razmatrali su i specifičnosti međunarodnog običajnog prava i evropskog, odnosno anglosaksonske i kontinentalne pravne škole, te implikacije na položaj odbrane u sklopu različitih modela krivičnog postupka.

Posljednja konferencija MKSJ-a, koji će biti zatvoren krajem godine, organizir je s ciljem transfera iskustava i znanja na nacionalne pravosudne institucije zemalja regiona, na kojima ‘leži’ odgovornost za procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine, počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Konferencija će rezultirati usvajanjem rezolucije koja će sadržavati zaključke i preporuke i biti okvir ili polazište za buduće debate o naslijeđima međunarodnih sudova i tribunala, uključujući i razmjenu iskustava između nacionalnih i međunarodnih jurisdikcija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*