Sarajevo: Zatvaranje konferencija o naslijeđu Haškog tribunala

Danas će biti završena trodnevna konferencija o naslijeđu Haškog suda. Tokom drugog dana konferencije govorilo se o pravičnim suđenjima, naučenim lekcijama, ali i o ulozi i važnosti svjedoka. Naglašeo je kako su sjedoci u krivičnim procesima, pogotovo kada su u pitanju ratni zločini, jedna od najranjivijih grupa. Poručeno je da je svjedocima najvažnija podrška te da su posljednji koje treba smatrati odgovornim.

Podsjećamo , otvarajući skup predsjednik Haškog suda Carmel Agius rekao je kako je najveće nasljeđe Haškog tribunala to što je pokazao da niko nije imun na to da odgovara za svoje zločine.

“Tribunal je pokazao da je bez obzira na njihov položaj moguće privesti pravdi počinioce najvišeg nivoa i da niko nije imun od odgovornosti”, rekao je Agius.

Učešće u radu skupa uzeo je veliki broj pravnih stručnjaka, uključujući sadašnje i bivše sudije, tužioce i advokate odbrane pred Haškim sudom. Uz njih, tu su i novinari koji su pratili suđenja, predstavnici nevladinog sektora i organizacija za pomoć žrtvama sukoba sa područja bivše Jugoslavije.

Na završnoj sesiji danas biće predstavljeni zaključci konferencije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*