Temeljne boračke organizacije pozvale borce okupljene ispred Vlade FBiH da Bajram dočekaju sa porodicama

“Pozivamo ih da ne dozvole da budu izmanipulisani i iskorišteni u bilo kakve političke svrhe i da borbu za ostvarivanje svojih prava nastave organizovano i institucionalno, s obzirom da su oni sebe identifikovali kao grupu jer nemaju predstavnika niti organizaciju koja bi ih predstavljala”, navodi se u saopćenju.

Ističu da je Koordinacija Temeljnih boračkih organizacija, koju čine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, zajedno sa resornim ministrom i poslanicima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine tražila i insistirala da se donesu i usvoje izmjene postojećeg zakona čime bi bio popravljen status pripadnika boračkih populacija.

Također su naglasili da je pogrešno predstavljeno da su oni protiv boračkog dodatka, registra ili jedinstvenog boračkog udruženja.

“Ne možemo ako se svi zajednički slažemo govoriti o boračkom dodatku dok ne usvojimo činjenicu ko treba da prima taj dodatak i po kojem osnovu. Radi toga smo kao Koordinacija ranije tražili da se u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog izmjena Zakona o objavi podataka o pripadnosti Oružanim snagama BiH, odnosno učesnicima odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. nazvano Registar”, saopćeno je iz Koordinacije Temeljnih boračkih organizacija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*