Međugorje: Obilježavanje 36. godišnjice Gospinih ukazanja

Danas se u svetištu Kraljice Mira u Međugorju obilježava 36. godišnjica od Gospinih ukazanja,uz prisustvo hiljade vjernika iz svih krajeva svijeta kako bi u molitvi pronašli duhovni mir. U međugorskoj crkvi cijeli dan služe se svete mise na brojnim svjetskim jezicima.

Godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju okupljaju stotine hiljada vjernika iz cijeloga svijeta. Brojni hodočasnici u Međugorje dolaze organizirano, avionima, autobusima, automobilima, biciklima, a veliki broj hodočasnika iz hercegovačkih mjesta i iz daljeg dolazi pješice, a neki čak i bosi.

Blažena Djevica Marija, ovdje u narodu poznata i kao Međugorska Gospa ili Kraljica Mira, prvi se put ukazala 24. juna 1981. na mjestu zvanom Podbrdo, na brdu Crnica u Međugorju. Kako su tvrdili vidjelice (tada djeca, a danas odrasli ljudi), pojavila se u sumrak u liku mlade žene s djetetom u naručju. Posredstvom tih šestero djece, što su je vidjela, svijetu je poslala poruke o miru, vjeri, ljubavi, molitvi, obraćenju i postu. Sutradan, 25.juna opet su doživjeli ukazanje i taj dan slavi se kao godišnjica.
Gospina ukazanja, prema tvrdnjama vidjelaca, traju u međugorskoj župi još i danas.

I ove će godine godišnjica proteći u znaku pitanja hoće li Vatikan priznati postojanje čuda u ovom poznatom marijanskom središtu. Naime, Vatikan nije ni priznao, a ni opovrgnuo međugorska ukazanja.

Vatikan trenutno Međugorje priznaje kao mjesto molitve, ali nije ga još potvrdio kao mjesto gdje se događaju nadnaravne pojave. Uprkos tome, prema podacima Župnog ureda Međugorje, do sada je to mjesto posjetilo više od 50 miliona hodočasnika iz gotovo svih zemalja svijeta.

Papa Franjo odbacio je izvještaje o navodnom “ukazivanju Gospe” u Međugorju i dodao da vizije “nemaju neku vrijednost”, mada su doprinijele privlačenju katoličkih vjernika. Papa je, prenijela je agencija AP, rekao da je svjestan da ga smatraju “nevaljalim” jer sumnja u fenomen Međugorja gdje je, navodno, šestoro djece “viđalo Gospu” 1981. godine, a zatim i kasnije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*