Danas se obilježava Dan šehida

Drugog dana Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini tradicionalno se obilježava Dan šehida, u znak sjećanja  na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Toga dana organizuju se obilasci šehidskih mezarja, posjete šehidskim porodicama, uče hatme za sve šehide i podsjeća na njihovu žrtvu.

Kako je najavljeno, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i ranijih godina,  položiće vijence i odati počast na šehidskom mezarju “Kovači”.

U organizaciji Islamske zajednice u BiH, ovaj dan biće obilježen i u Mostaru, Tuzli, Zenici i drugim gradovima. Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 23. januara 1995. godine.

Centralna manifestacija za područje muftijstva tuzlanskog, biće održana u Kladnju kod šehidskog spomen obilježja ispred zgrade općine. Nakon planiranog programa, biće upriličen obilazak šehidskog mezarja Tabine Njive. Poslije klanjanja podne-namaza u Kuršumlija džamiji, proučit će se tevhid i hatma dova šehidima.

Medžlis islamske zajednice Tuzla će Dan šehida obilježiti i u našem gradu, posjetom spomen obilježjima u džematu Moluhe i na Slanoj Banji, učenjem hatme u Čaršijskoj džamiji, a nakon podne namaza, organizovat će obilazak šehitluka na tuzlanskim mezarjima Borić, Tušanj, Goli brijeg, Ilinčica, Kalebići i Rasovac.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*