Kolumbijski pobunjenici FARK-a položili oružje

Kolumbijske vlasti i pobunjenici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) danas obilježavaju kraj razoružavanja pobunjenika u skladu sa istorijskim sporazumom kojim je okončan višedecenijski sukob u toj zemlji.

U centralnom dijelu Kolumbije za danas je predviđena zvanična ceremonija kojoj će prisustvovati predsjednik Juan Manuel Santos i vrhovni komandat FARK-a Rodrigo Londoño, poznatiji kao Timochenko.

Misija UN-a za Kolumbiju koja je zadužena za nadgledanje procesa predaje oružja i kasnije njegovog uništavanja, saopštila je da je oko 7.000 boraca predalo oružje i da je prikupljeno 7.132 komada oružja.

“Razoružavanje predstavlja početak nove ere u Kolumbiji, koja ide ka miru”, rekao je Santos, koji je zbog zalaganja u postizanju sporazuma dobio Nobelovu nagradu za mir.

Tokom višedecenijskog sukoba, u Kolumbiji je poginulo 260.000 osoba, oko 60.000 je nestalo a više od sedam miliona napustilo je svoje domove.

FARK je marksističko-lenjinistička organizacija koja je vodila oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964. godine, a glavni ciljevi su bili joj veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*