Brazil: Predsjednik države optužen za korupciju

Glavni tužilac Brazila uputio je zahtjev za podizanje optužnice protiv predsjednika Mišela Temera za pasivnu korupciju, što je novi postupak koji bi mogao da ugrozi njegovu funkciju poslije nekoliko korupcijskih afera.

Nekoliko sati prije nego što je zahtjev upućen, prvi te vrste protiv predsjednika Brazila, Temer je izjavio da je “neuništiv”.

“Niko ne može da nas uništi, ni mene i moje ministre”, rekao je on.
Da bi Temer bio zvanično optužen i izveden pred Vrhovni sud, neophodno je da zahtjev glavnog tužioca prihvati dvije trećine poslanika. U slučaju da se to dogodi, mogao bi da bude privremeno sklonjen sa vlasti, i to do 180 dana.

Tužilac je optužio Temera da je “precijenio svoju funkciju” i primio ko 150.000 dolara mita od kompanije za proizvodnju mesa JSB koja je umiješana u veliki korupcijski skandal koji je pogodio Brazil.

Više desetina poslovnih ljudi i političara je uhapšeno ili ispitano zbog navodnog naplaćivanja ugovora s državnom naftnom kompanijom Petrobras po većim cijenama i korištenja dijela novca za mito i izborne kampanje.

Temer je naslijedio predsjednicu Dilmu Rusef koja je opozvana krajem avgusta 2016. zbog malverzacija i namještanja javnih računa i državnog budžeta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*