Cijena sirove nafte spustila se za oko 15 posto

Cijena sirove nafte na robnim berzama spustila se za oko 15 posto u posljednjih mjesec dana kao posljedica zabrinutosti tržišnih sudionika kako će rastuća globalna ponuda nadmašiti utjecaj smanjenja proizvodnje koji su dogovorili zemlje članice OPEC -a kao i jedanaest zemalja koje nisu članice OPEC-a.

Porast proizvodnje sirove nafte u Brazilu usporedno s padom domaće potražnje dovela je do rekordnog nivoa izvoza i time donekle umanjila učinkovitost nastojanja OPEC-a da smanjivanjem proizvodnih kvota zaustavi pad cijena, prenosi SEEbiz. Rast proizvodnje sirove nafte u Brazilu (na 1,5 miliona barela dnevno) premašio je za čak 26 posto rekordne nivoe iz 2010. godine.

Posljedično, prema očekivanjima čelnika OPEC-a, Brazil bi u drugoj polovici ove godine mogao postati drugi po veličini proizvođač sirove nafte zemalja koje nisu članice OPEC-a. Dodatno i proizvodnja u SAD-u bilježi rast veći od očekivanja. Ipak, u posljednja dva dana pad cijena je zaustavljen te se cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) jutros kretala na razini od 46,2 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na nivou od 43,7 dolara po barelu.

Prema podacima Svjetske energetske agencije (IEA) globalna proizvodnja sirove nafte u maju porasla je za 585 hiljada barela na 96,7 miliona barela po danu (b/d) podržana rastom proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a kao i u članicama OPEC-a. Pri tome je rast bio izraženiji kod ne-OPEC zemalja, posebice SAD-a. Proizvodnja u zemljama OPEC-a porasla je za 290 hiljada b/d u maju na 32,1 miliona b/d, što je najviši nivo do sada ove godine (podržana proizvodnjom u Libiji i Nigeriji koje su izuzete iz dogovora o smanjenju opskrbe).

S druge strane zemlje članice OPEC -a kao i jedanaest zemalja koje nisu članice OPEC-a u skladu s dogovorom smanjuju proizvodnju što je zadržalo godišnju usklađenost na 96 posto.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*