Andrew Scordilis uses a a Jetlev Flyer during a performance for the press at the Stoermthaler Lake in Grosspoesna near Leipzig, Germany, Friday, July 17, 2015. Weather forecasts predict sunny weather with temperatures over 30 degrees Celsius (86 degrees Fahrenheit). (AP Photo/Jens Meyer)

Naučnici upozoravaju: Balkan će postati nenaseljiva pustinja

Naučnici upozoravaju: Balkan će se pretvoriti u pustinju.

Portal Big Think objavio je mapu koja prikazuje kako će svijet izgledati kada prosječna godišnja temperatura bude četiri stepena veća nego danas.

Polinezija je potonula ispod mora. Pakistan i južna Indija su prazni dok se Evropa pretvara u pustinju. Tako će izgledati svijet kada temperature u prosjeku budu veće za 4 stepena“, prenosi Big Think.

Sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir će hraniti stotine miliona klimatskih migranata koji će biti prisiljeni naseljavati ta područja, pišu naučnici.

Šaljivo ili ne, ali u tekstu se navodi da je sada pravo vrijeme za kupovinu nekretnina na Grenlandu, prije nego i on pozeleni.

Smeđa boja na karti predstavlja teritoriju koja će biti nenaseljiva zbog suša i ekstremnog vremena, a među njima je istočna obala SAD-a, Centralna Amerika i središte Južne Amerike.

Narandžasta boja označava područja koja će se pretvoriti u pustinje koje nisu naseljive a tako su prikazani Balkan, Austrija, Njemačka, Španija, Portugal..

Također, navodi se da će rijeke presušiti, a na Alpama neće biti snijega.

Zelena boja predstavlja područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Među njima je zapadni Antartik, a Novi Zeland će postati jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu.

Crvena boja, iznenađujuće, predstavlja teritoriju koja će zbog nivoa mora biti potopljena. Kako je najavljeno, rast temperature od 4 stepena bi mogao uzrokovati rast nivoa mora i do čak 2 metra.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*