UN poziva zemlje zaljeva da same riješe krizu sa Katarom

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) smatra da krizu između Katara i zaljevskih susjeda treba da riješe te zemlje, izjavio je kineski ambasador pri UN Liu Đeji, čija zemlja u junu predsjedava Vijećem sigurnosti UN.

“Najbolje bi bilo da zemlje u regionu između sebe pronađu rješenje dijalogom i konsultacijama”, rekao je Liu, nagovještavajući da Vijeće sigurnosti UN nema namjeru da se miješa u rješavanje zaljevske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose sa Katarom, optužujući tu zemlju da podržava terorizam i veze sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

Katar je odbacio te optužbe.

Zaljevske zemlje su potom zvaničnoj Dohi uputile spisak sa 13 zahtjeva, među kojima zatvaranje medijske kuće al-Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Katar je juče Kuvajtu, kao posredniku u rješavanju krize, predao zvaničan odgovor na zahtjeve, ali se ne znaju detalji odgovora. Katarske vlasti su ranije ocijenile da su zahtjevi “nerazumni”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*