Žitelji Ohrida strahuju od novih zemljotresa

Veliki broj stanovnika Ohrida i turista proveo je noć pod vedrim nebom nakon zemljotresa jačine 5,1 stepeni po Rihteru koji je pogodio Ohridski region, u jugozapadnom dijelu Makedonije.

Predstavnici lokalne samouprave, Instituta za zemljotresno inženjerstvo iz Skoplja (Izis) i Seizmološke opservatorije Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju sinoć su održali sastanak s ciljem smirivanja građana, koji su zabrinuti za bezbjednost nakon serije zemljotresa koji potresaju Ohrid i okolinu duže od dvije sedmice.

Tokom sastanka istaknuto je da je zemljotres jačine oko pet stepeni po Rihteru očekivan u ohridskom seizmološkom području, prenose skopski mediji.

Posljednji veliki zemljotres na području Ohrida registrovan je 1911. godine i bio je jačine šest stepeni po Rihterovoj skali.

Stručnjaci su uputili poruke da građani ne strahuju, budući da su prilikom gradnje objekata nakon 1964. godine poštivane odredbe zakona i takve građevine mogu da izdrže i jače zemljotrese od jučerašnjeg.

Kao razlog za zemljotrese u ohridskom seizmološkom području naveli su tektonske pokrete zemljanih ploča dugačkih oko 20 kilometara u rasponu između Ohrida i Resena.

Od 18. juna, kada se desio prvi, do danas je na ohridskom području registrovano više od 1.000 potresa.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*