Ana Brnabić: Ako bude morala birati, Srbija će izabrati EU

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se Srbija, ukoliko bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji (EU), odlučiti za Uniju.

“EU je tamo, gdje mi idemo. To je jasno. Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vjere. Ova osjećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU”, dodala je Brnabić.

Ona je izjavila za američku novinsku agenciju Blumberg da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao “velikog brata i zaštitnika”.

Podsjećajući da je bivši premijer Srbije, a sada predsjednik Aleksandar Vučić odbio podržati odluku EU da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, agencija navodi kako Brnabić nije mogla da potvrdi da li će i ona imati takav stav, ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

“Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region”, ocijenila je premijerka Srbije.

Ona je dodala da će nastaviti put koji je počeo njen prethodnik Vučić, kako bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. godine kada joj se završava mandat.

Brnabićeva je rekla da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima, koji žive na sjeveru Kosova i Metohije, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*