Mogherini: Zapadni Balkan bit će dio Evropske unije

Evropska unija odlučna je da cijeli zapadni Balkan bude njen sastavni dio. Ona nastavlja s intenzivnim angažmanom u regionu upravo s tim ciljem – izjavila je sinoć šefica diplomatije EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini.

Govoreći pred novinarima u Dubrovniku, na kraju sastanka Procesa saradnje u jugoistoku Evrope (SEECP), ona je istakla da i ličnim primjerom pokazuje koliko je EU odlučna da integrira Balkan.

Tako je navela da je po prvi puta jedan visoki zvaničnik EU na sastanku SEECP-a, da na dnevnoj bazi komunicira s balkanskim liderima i često se sureće s njima, te radi na rješavanju problema ovog regiona.

Najavila je i da će predvoditi visoku EU delegaciju na samitu zapadni Balkan – EU naredne sedmice u Trstu.

Nakon odlaska Velike Britanije, budućnost EU neće se završiti na 27 članica. Sigurno ćemo imati nove članice. Što se nas tiče, pitanje nije hoće li se ili neće desiti novi prijemi, već kada će oni uslijediti. U regionu Balkana mi vidimo da postoje partneri koji su odlučni da njihove države budu članice EU – rekla je Mogherini u Dubrovniku.

Dodala je i da se „ovdje ne radi o tome da se Balkan uključi u Evropu, jer su oni oduvijek Evropa“.

Ulazak u EU nije samo interes Balkana, već i naš. Nama treba jaka sigurnosna saradnja s svim državama ovog regiona – izjavila je Mogherini pred novinarima.

(Avaz/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*