Ovim svakodnevnim navikama nesvjesno uništavamo zdravlje

Osjećate li se često iscrpljeno ili kao da vam hronično nedostaje energije? Stručnjaci upozoravaju kako razlog može biti i u svakodnevnim navikama zbog kojih organizam ostaje bez vitamina.

Moguće da zvuči nevjerovatno podatak da se to odnosi i na zdrave rituale poput ispijanja čaja ili korištenja krema sa zaštitnim faktorom.

Naime neki spojevi, poput tanina u čaju i klorogenske kiseline u kafi, vežu se na različite minerale u hrani i dodacima, smanjujući njihovu apsorpciju.

Naprimjer, kafa može smanjiti apsorpciju željeza za do 80 posto ako se pije unutar sat vremena nakon obroka. Kafa i čaj također smanjuju apsorpciju drugih minerala, poput cinka, magnezija i kalcija. Manje je poznato to da ukoliko često konzumirate hranu u kojoj ima puno vlakana, morate osigurati i dovoljan unos kalcija putem mlijeka, mliječnih proizvoda te orašastih plodova, brokule, mahunarki…

Svi smo svjesni koliko je danas važno koristiti kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, ali stručnjaci upozoravaju da previše takvih proizvoda ili potpuno izbjegavanje sunca može dovesti do hroničnog nedostatka vitamina D, što je vrlo loše za vaše kosti ili mnoge druge aspekte vašeg zdravlja. Ovaj nedostatak također će smanjiti apsorpciju kalcija iz hrane koju jedete. Stoga razmislite o suplementima vitamina D.

Nekoliko je studija, uključujući izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije, izazvalo zabrinutost jer oralne kontracepcijske pilule mogu smanjiti razinu folne kiseline, vitamina B2, B6, B12, vitamina C i E te magnezija, selena i cinka. Zbog čega te pilule utječu na nivo vitamina i minerala u krvi, nije potpuno razjašnjeno, no može biti djelomično posljedica zadržavanja tekućine.

Estrogen i progestageni koji se koriste u pilulama su hormoni koji utječu na bubrege te regulaciju soli i tekućine. Postoji i bojazan kako pilula može smanjiti apsorpciju vitamina kao što je folna kiselina i povećati njihovo izlučivanje kroz bubrege. Niže vrijednosti vitamina B2 mogu objasniti glavobolje koje neke žene imaju kad koriste ovu hormonsku terapiju. Stoga je, kažu stručnjaci, bitno obogatiti prehranu s puno voća i povrća, a orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice odličan su izvor vitamina i minerala.

Ako prečesto koristite aspirin, razmislite još jednom. Redovito uzimanje aspirina, čak i male dnevne doze kako bi se npr. smanjio rizik od srčanog ili moždanog udara, može utjecati na pojavu čira ili krvarenja, stoga s liječnikom dogovorite adekvatnu vitaminsku terapiju.

Povremena upotreba aspirina, npr. za liječenje glavobolje, sasvim je u redu, no ako uzrokuje probavne smetnje, najbolje ga je izbjegavati i potražiti liječnički savjet.

Faktor.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*