GV Tuzla: Usvojen Nacrt zoning plana, „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli

U toku je redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzle. U prvom dijelu je između ostalog, usvojen Nacrt zoning plana, „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli, te o Odluka o njegovom provođenju.

Rekreaciono područje i park šume Ilinčica je izuzetno značajan projekat za Tuzlu i njene građane. Između ostalog, podrazumjeva gradnju sportsko – rekreacionih sadržaja, smještajnih kapaciteta, rezervata za autohtone životinje, te sadnju paulovnije koja bi riješila problem klizišta na ovom području. Zoning plan ovog područja je usvojen jednoglasno, i sada slijedi javna rasprava od 30 dana, za što će biti dosatvljene i sve primjedbe i sugestije vijećnika iznesene tokom sjednice.

Među zaključcima je i da Gradsko vijeće Tuzla uputi molbu Policijskoj upravi Tuzla, da s ciljem povećanja bezbjednosti građana, vrše povremene obilaske lokaliteta Ilinčice. Od nadležnih gradskih službi se traži da cestu koja prolazi kroz MZ Kula prema Ilinčici, a u skladu sa mogućnostima, prošire i rekonstruišu oštećene dijelove, te da se obilježe kolovozne trake koje graniče sa klizištima. Od službi se takođe traži, i da kod nadležnih organa i institucija, traže realizaciju trotoara na putu Tuzla – Dubrave.

 

Rekreaciono područje i park šume Ilinčica će biti promovisani i na web stranici Grada Tuzle, uz poziv potencijalnim investitorima. Gradsko vijeće traži i da nakon usvajanja Zoning plana budu redovno, a po mogućnosti svakih tri do šest mjeseci, informisano o pronalasku potencijalnog investitora.  Jedan od zaključaka je da se što prije pristupi rješavanju imovinsko – pravnih odnosa, s ciljem realizacije Zoning plana i izgradnje planiranih objekata. Od Zavoda za urbanizam Tuzla se traži, da ubuduće kod prezentacija planskih dokumenata, kroz legendu naznače obuhvat sa karakterističnim mjestima lokacije, radi boljeg prepoznavanja.

U prvom dijelu sjednice Gradskog vijeća Tuzla, usvojena je Odluka o odobravanju pokretanja konkursne procedure, za dodjelu stanova u vlasništvu Grada. Recimo i da je prilikom usvajanja dnevnog reda, za narednu sjednicu odložena Informacija Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, o stanju kampa u MZ Kiseljak, te Razmatranje stanja šahtova na području Grada, odvođenje površinskih voda, te problem stvaranja vještačkih jezera u slučaju obimnijih padavina.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*