Sindikat Solidarnosti o problemima radnika Hotela “Tuzla”

Press konferenciju danas su organizovali predstavnici Sindikata Solidarnosti. Govoreno je o presudi Kantonalnog suda Tuzla, u korist radnika Hotela „Tuzla“ i problemima sa kojima se sada suočavaju

Naime, radnici Hotela „Tuzla“ nedavno su, na Kantonalnom sudu,  dobili presudu tešku milion i 200 hiljada KM, na ime potraživanja dugovanja od Hotela. Međutim, pojavili su se problemi. Imovina Hotela je pod hipotekom, a kompanija „Tehnograd inžinjering“ , koja je izmirila   dug  Hotela prema JP „Centralno grijanje“  Tuzla u iznosu od oko 2 miliona KM, na parkingu Hotela počela je  pripreme za gradnju, što u Sindikatu Solidarnost smatraju nedopustivim iz više razloga. Prvi je taj što smatraju da je stvarna cijena parkinga znatno veća od 2 miliona, a radnici su se nadali  da će prodajom tog zemljišta biti isplaćena potraživanja koja Hotel ima prema njima.

Iz kompanije „Tehnograd inžinjering“  navode da su oni vlasnici zemljišta te da su dobili sve potrebne dozvole za početak gradnje dva objekta i podzemne etaže.

Saopštenjem za javnost oglasili su se i iz JP „Centralnom grijanje“  Tuzla. Navode da predmetnu nekretninu , koju u javnosti spominje Sindikat Solidarnosti, nije prodalo Centralno grijanje, nego Hotel “Tuzla”. Dakle, Hotel “Tuzla”  d.d. Tuzla, prodao je bivši parking firmi „Tehnograd inžinjering“  i obavijestio  „Centralno grijanje“ da će  iz postignute kupoprodajne cijene  „Centralnom grijanju“ biti isplaćen dug u iznosu od 1 920 721, 74 KM. U saopštenju još navode i da je visina duga Hotela „Tuzla“ prema „Centralnom grijanju“ utvrđena pravosnažnom presudom donesenom 2005.godine, od kada ova javna firma čeka naplatu svog zakonitog potraživanja.

Enes Tanović, iz Sindikata solidarnosti istakao je  da bi Kantonalni sud uskoro trebao donijeti presudu  za raskid Ugovora o privatizaciji Hotela „Tuzla“, jer vlasnik nije uložio 15 miliona KM, koliko se tim Ugovorom obavezao  da će uložiti u Hotel. Iz Sindikata to potkrepljuju podatkomm kojeg su dobili iz Tužilaštva, za koje tvrde da raspolaže saznanjima da je firma „Ram invest“, koja je otkupila Hotel „Tuzlu“, iz Slovenije u Tuzlu ukupno transferisala  4 miliona 700 hiljada KM. Iz Sindikata navode da su u Tužilaštvu također saznali da Tužilaštvo privodi kraju istragu protiv rukovodećih ljudi „Ram investa“ te da se protiv njih očekuje podizanje optužnice.

(RTV7)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*