Apel vatrogasaca vlastima: Riješiti problem Zakona o šumama

Otkako se 10. jula reaktivirao požar u Jablanici na Čvrsnici, vatra se širi. Jučer tokom dana u Jablanici je došlo do spuštanja požarne linije s nadmorske visine oko 1.300 metara niz strme padine litica Čvrsnice u nekoliko pravaca, što je posljedica velikih strmina i obrušavanja kamenja koje za sobom ostavlja tragove zapaljivih kratera.

Majda Kovač iz Federalne Uprave Civilne zaštite bila je gošća emisije Dan uživo na N1 televiziji.

“12 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila već nekoliko sati gasi požar u Mostaru kod Pologa. Požar je blizu kuća, a poslan je zahtjev za angažman helikoptera OS BiH, kao i na Čvrsnici. Ali OS BiH imaju dva helikoptera koji mogu letjeti 3 sata, a zatim se spustiti da bi napunili gorivo. Ta dva helikoptera trebaju na remont. Jedan je u Banjaluci, a drugi u Sarajevu. Evidentno je da nisu dva dovoljna, iako postoji i helikopter EUFOR-a”, kazala je Majda Kovač.

Alen Alikadić, iz Vatrogasne brigade Jablanica, se javio uživo sa terena Čvrsnice i kazao za N1 da se požarna linija pomjerila za dva kilometra sa stalnom tendencijom širenja.

“Imali smo jutros djelovanje helikoptera sa šest izbačaja vode što nije bilo dovoljno. Vatrogasci su raspoređeni i gase vatru. Teren je veoma nepristupačan zbog odrona kamenja i panjeva.”

On je pozvao ministarstvo da riješi problem Zakona o šumama.

“Sada imamo neke koncesionare koji prodaju milione drvene mase, a sav teret pada na općine i kada je požar svi bježe od odgovornosti”, izjavio je Alikadić.

Majda Kovač iz FUCZ je rekla da ova institucija radi maksimalno koliko može u skladu sa svojim nadležnostima.

“Nekada svi idemo i pomognemo, ali moramo pratiti ono što je propisano Zakonom. Trebalo bi ići brže, apelovali smo na Vladu FBiH i javnost. Vlada je prepoznala da je potreban helikopter za zaštitu i spašavanje, za civilnu zaštitu, za medicinsku evakuaciju… Takav helikopter je potreban da bi se ubrzale stvari”, poručila je Kovač.

Na pitanje šta je sa požarima oko Neuma i onima koji su imali tendenciju širenja prema gradu, Kovač je odgovorila: “Kod Hutova nisu ugroženi stambeni objekti, ali je požar i dalje aktivan. Vatra ne prijeti kućama i ne bi trebalo biti ugroženo stanovništvo. Svake godine su ista mjesta ugrožena požarima.”

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*