Požari u Hrvatskoj: “Pomozite nam, ne možemo sami”

Velik dio Dalmacije bori se s velikim požarima. Gori kod Omiša, Vrpolja, Zadra, na Hvaru… Najteže je iznad Omiša, vatrena fronta duga je oko 15 km, a jaka bura otežava gašenje te kanaderi ne mogu pomoći vatrogascima. Mještani preklinju pomoć, mole da im vojska dođe pomoći… jer vatrogasci su nemoćni protiv ovako velike vatrene stihije.

“Vatrogasci se bore kuću za kuću, upućene su i dodatne snage na požarište Gornje i Donje Sitno i Srinjine. Situacija nije dobra. Zbog vjetra koji se javlja i promjene smjera otežava rad vatrogascima na terenu. Materijalne štete ima na imovini građana, vatrogasci čine sve da se to dovede na najmanju moguću mjeru. Nažalost, očekuje se smirivanje bure tek u večernjim satima, pokušavamo tijekom cijelog dana da se kanader probije do požarišta na području Srinjina i Gornjeg i Donjeg Sitnog. Sve radimo da požar stavimo pod kontrolu, a ukoliko bude potrebno, uključit ćemo i vojsku”, rekao je za N1 Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Kako javlja naša reporterka Jelena Tešija, zapalio se i dječji vrtić u Srinjinama. Mješta ni su očajjni. ‘Pomozite, gore nam kuće, na kraju smo snaga, vatra je ušla među kuće’, kaže nam mještanin sela Gornje Sitno Pave Gruica. ”Molim gradonačelnika, župana, ministra obrane i ratnog zapovjednika neka učine što mogu. Ne znamo što da radimo, ne znamo kome se obratiti”, rekao je Pavo Gruica.

“Ako se može pomoći, ako može doći vojska, ako mogu doći svi koji mogu pomoći da se ovo ugasi, neka dođu”, rekao je.

Teška situacija je I u Tugarama, mjestu iz kojega je požar krenuo sinoć u sitnim noćnim satima. Evakuacija turista je pokrenuta oko pet sati ujutro. U obližnjem selu Donje Sitno vatra je zahvatila nekoliko kuća, a u selu Gornje Sitno umalo je zahvatila crkvu.

Ondje se nalazi se naša reporterka Jelena Tešija koja je razgovarala s mještaninom Pavom Gruicom:

‘Vatra je maloprije došla do same crkve, no mještani i vatrogasci u zadnji tren su spasili crkvu. Vatrena linija duga je više od 15 kilometara’, kazao je Gruica.

‘Nazvao sam jutros Oparu i rekao mu ‘šalji sve što možeš’. Situacija nije dobra, opkoljeni smo sa svih strana, kako vjetar mijenja smjer selo nam je opkoljeno. Plameni val ide prema Žrnovnici, ako do toga dođe prijeti tragedija. Materijalna šteta je velika, no ljudskih žrtava, srećom, nema. Moramo dati sve od sebe, no kako će završiti do večeri – ne znam. Svi su tu, mještani… mi branimo koliko god možemo, dajemo sve od sebe. Sad je vatra nekih 150 m od prve kuće’, kaže nam Gruica.

U gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji od ponedjeljka ujutro angažirane su zračne snage Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika.

Poziv za angažiranje zračnih snaga stigao je i za požar na lokaciji Srinjine kod Splita, no zbog jačine vjetra i turbulentnih strujanja zračne snage još nisu u mogućnosti uključiti se u gašenje požara na ovom požarištu, navode u MORH-u.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*